Seansse laiendas filmijutt kohvitelgis

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFFi direktor Tiina Lokk juhatas neljapäeva õhtul Pauligi kohvitelki filmihuviliste ette vestlema kultuuriministeeriumi filminõuniku Edith Sepa (vasakult) ja mängufilmi «Nagu mind polekski» stsenaristi ja režissööri Juanita Wilsoni.
PÖFFi direktor Tiina Lokk juhatas neljapäeva õhtul Pauligi kohvitelki filmihuviliste ette vestlema kultuuriministeeriumi filminõuniku Edith Sepa (vasakult) ja mängufilmi «Nagu mind polekski» stsenaristi ja režissööri Juanita Wilsoni. Foto: Kristjan Teedema

Tartu raeplatsil öösel vastu pühapäeva Werner Her­zogi dokfilmiga «Ootamatud kohtumised maailma lõpus» lõppenud armastusfilmide festival tARTuFF kogus tänavu 21 337 vaatajat.

Seansside aegu oli enamasti täis Athena keskuse kinosaal. Varakult enne filmide algust oli hõivatud ka suurem osa raeplatsile toodud 1600 toolist. Isegi eriti jahedal ja vihmasel reede hilisõhtul oli vabaõhusaalis 300–400 vihmakeepides kössitajat.

Festivali projektijuht Agnes Nurme ütles tänavu kuuendat korda peetud tARTuFFi kokku võttes, et publik hääletas oma lemmikuks Lucy Walkeri dokfilmi «Prügimaa»(Suurbritan­nia-Brasiilia, 2010). Väga hea keskmise hinde sai ka Andy De Emmony mängufilm «Lääs on lääs» (Suurbritannia, 2009).

Athenas ja kohvitelgis

Athenas osutus teiste hulgas menukaks näidisseanss kirjeldustõlkega filmist «Kinnu­nen» (Andri Luup, Eesti, 2007). Soovijail oli võimalus silmaklappe kasutades kogeda seda, kuidas pimedad inimesed saaksid filme vaadata. Seni on seesuguseid filme vaegnägijaile Eestis tehtud vaid kolm.

Nagu mitmel varasemal korral, pakkus festivaliga seotud tegevuseks peavarju Pauligi kohvitelk raeplatsil. Tasuta kohvi vajajad seisid tänavugi enamasti pikas järjekorras. Kohvitelgi mänedžer Mihkel Lubi oli eilseks teinud esialgse kokkuvõtte, mille järgi jagati enam kui 11 000 topsi kohvi.

Olulised olid ka telgis toimunud kontserdid ja vestlused. Reedel ajasid PÖFFi direktori Tiina Loki kõrval ümmarguse laua taga juttu režissöör Juanita Wilson, kelle film Bosnia sõja julmusest «Nagu mind polekski» (Iirimaa-Makedoonia, 2010) linastus neljapäeval, ning kultuuriministeeriumi filminõunik Edith Sepp.

Juttu oli Wilsoni filmi tegemisest ja selle vastuvõtust. Režissöör pidas suureks auks, et tema filmi vaatas Tartus nii palju inimesi jahedusest ja vihmast hoolimata.
Ministeeriumi nõunik kiitis Tartu Postimehe küsimusele vastates tARTuFFi filmide valiku väga heaks ning linastamist raeplatsil ja rohket vaatajaskonda vapustavaks.

Festivali tulevik

Festivali tARTuFF tulevikku vaadates märkis PÖFFi direktor Tiina Lokk, et rahaliste võimaluste paranedes sooviks ta tuua Tartusse senisest rohkem kavas olevate filmidega seotud tegijaid. «See annaks vürtsi juurde ja teeks pildi veelgi elavamaks,» lisas ta.

Lokk ei välista PÖFFi ja tARTuFFi laiendamist selles suunas, nagu seda on Edinburghis, kus filmifestival on osa suurest, kogu linna hõlmavast kultuurifestivalist.

PÖFF algab kolme kuu pärast. Uuel aastal läheb lahti Eesti filmi sajanda aastapäeva suurejooneline tähistamine, mille aegu saab Tartu linn filminduse tõttu taas üleriigilise tähelepanu. Reedel käis filminõunik vaatamas Ahhaa keskust, et korraldada seal märtsis «Eesti film 100» galaõhtu.


kas teate?

Kuus tARTuFFi
• Aastal 2006: 24 filmi ja Krzysztof Kieslowski tsükkel «Dekaloog», ligi 10 000 külastajat, publiku lemmik Pedro Almodóvari «Volver».
• Aastal 2007: 24 filmi, ligi 10 000 külastajat, publiku lemmik Hal Ashby «Harold ja Maude».
• Aastal 2008: 24 filmi, 16 163 külastajat, 5000 tasuta kohvi Pauligi telgis, publiku lemmik Ain Mäeotsa «Taarka».
• Aastal 2009: 24 filmi, 17 100 külastajat, 5500 tasuta kohvi Pauligi telgis, publiku lemmik Naoko Ogigami «Prillid».
• Aastal 2010: 22 filmi, 30 428 külastajat, ligi 12 000 tasuta kohvi Pauligi telgis, publiku lemmik Gunnar Källströmi ja Wojclech Staróni «Paradiis».
• Aastal 2011: 24 filmi, 21 337 külastajat, esialgseil andmeil enam kui 11 000 tasuta kohvi Pauligi telgis, publiku lemmik Lucy Walkeri dokfilmi «Prügimaa».
Allikas: 2011.tartuff.ee/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles