Kaheksas Eclectica tuleb videokeskne

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Isak (paremal) ja Risto Aaver eile õhtupoolikul veel ärevust ei tundnud ning rõõmustasid, et kõik soovitud artistid on oma tee Tartusse leidnud.
Kaarel Isak (paremal) ja Risto Aaver eile õhtupoolikul veel ärevust ei tundnud ning rõõmustasid, et kõik soovitud artistid on oma tee Tartusse leidnud. Foto: Sille Annuk

Festivali korraldajatel Kaarel Isakul, Risto Aaveril ja Kaido Kirikmäel on käed-jalad tööd täis, sest juba kaheksandat aastat tuleb september Tartus koos Eclecticaga ning toob publiku ette interdistsiplinaarse kunsti.

«Eks igal aastal on uus ja huvitav, sest artistid on ju erinevad,» rääkis Isak, «selle aasta põnev lisa on see, et oleme videokesksed.» Videoga seotud performance'eid on võimalik nautida kõigil festivalipäevadel, kuid samas – festivali nimele omaselt – on oma aeg ka teistel avangardkultuuri liikidel.

Isak selgitas, et ranget süsteemi selles ei ole, kuidas nad festivali läbivat teemat või esinejaid valivad. «Eks see on nii, et kuidas tuuled puhuvad ja mis parajasti meeldib,» lisas ta. Ka esinejate pakkumist on ette tulnud ja pakkumised võtavad korraldajad enamasti vastu.

Video nii õues kui toas

Eklektilist nädalalõppu alustab šotlane Robin Guthrie, kes astub Teatri Kodus lavale juba homme õhtul. Guthriet nimetatakse ka hüpnootilise kitarripopi auks ja uhkuseks. Tema jaoks soojendab lava eestimaine Ragatmika, kes on taasühinenud vaid selleks kontserdiks. Ühest küljest segab Ragatmika folki, kitarripoppi ja elektroonikat, teisalt sukeldub ambient-muusikasse.

Hiljem tasub minna Piro­­govi parki, sest seal võib jälgida, kuidas vana majasein saab elavaks. Nähtust korraldab Kristin Pärn, kes projitseerib seinale videoid.

Reedel on festivalimelu Genialistide klubis, kuhu selleks puhuks ehitatakse spetsiaalne videosüsteem. Kõigepealt näitab Kati Ilves eesti videokunstnike töid, millest enamikku esitletakse esimest korda. Õhtu edenedes näeb 1925. aasta tummfilmi soomuslaev Potjomkinist. Vanale filmile teeb kohapeal uue heli post-eksperimentaalbänd Kuma.

Öö hakul algab audiovisuaalne eksperiment «Matemaatika», kus lavale tulevad Byetone Saksamaalt, Metroscan Leedust ja Kiwanoid ning Eva Naleva ja Kaido Kirikmäe Eestist. «Nende artistide puhul on nii, et muusika ja video on nende esinemises võrdselt tähtsad,» rääkis Isak.

Laupäeval esitab Kaliningradi multitalent Dmitry Bulatov valiku art science’i dokumentaalfilmidest. Videokunstile vahelduseks pakuvad Kadri ja Andres Noormets publikule ka tantsuetenduse.

Õhtu veeretab öösse pidu nimega «Horisont», mis koondab ukrainlase Vakula ning Peterburis õppinud Jevgeni Be­­rezovski alias p0rti ja teised Eesti plaadikeerutajad.

Maailmanimed Tartus

Nii Robin Guthrie, Dmitry Bulatov, Byetone kui ka Vakula on oma spetsiifilise valdkonna suured tegijad.

«Eriti õnnelik olen selle üle, et Vakula tuleb,» ütles Isak. «Teda kutsuti samaks ajaks ka Londonisse hoopis suuremale ja paremini tasustatud üritusele, kuid õnneks otsustas ta siiski siia tulla.»

Neile, kes kaheksa aasta jooksul pole veel kordagi Eclecticale jõudnud ning keerulist interdistsiplinaarse avangardkunsti mõistet pelgavad, ütles Isak, et karta pole midagi, sest huvitavatest elamustest saab ainult võita.

Eclectica
Homme

• kell 19 Teatri Kodus Robin Guthrie ja Ragatmika (piletiga)
• kell 23 Pirogovi pargis Kris­­tin Pärna video-mapping (prii)
Reedel (Genialistide klubis)
• kell 18 Kati Ilvese skriining (prii)
• kell 21 «Soomuslaev Potjomkini Kuma» (prii)
• kell 23 «Matemaatika» (piletiga)
Laupäeval (Genialistide klubis)
• kell 18 Noormets/Noormets, tantsuetendus «Arizona»
• kell 21 Dmitry Bulatov, «Evolution Haute Couture: Art and Science in the Post-Biological Age» (prii)
• kell 23 «Horisont» (piletiga)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles