Kunstiakadeemia loodab uut maja 2011. aastaks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline hakkab välja nägema Kunstiakadeemia uus hoone Art Plaza.
Selline hakkab välja nägema Kunstiakadeemia uus hoone Art Plaza. Foto: Repro

Kunstiakadeemia vähendatud ruumiprogrammiga uue hoone maksumus jääb alla 400 miljoni krooni, ehitusega loodetakse alustada hiljemalt 2010. aasta alguses ning maja peaks valmima 2011. aasta lõpus.

Haridus- ja teadusministeeriumi soovitusel kaaluti ka võimalust paigutada Eesti Kunstiakadeemia (EKA) uue õppehoone ruumiprogrammi Balti Filmi- ja Meediakool (BFMK), vahendas kunstiakadeemia pressiesindaja.

Nüüdse valitsuse otsusega eraldati BFMK-le uue hoone ehituseks 28,5 miljonit krooni ning Tallinna Ülikool kavatseb maja rajada oma linnaku territooriumile.

Tänaste ehitushindade juures jääb Eesti Kunstiakadeemia uue, 2000 m² võrra vähendatud ruumiprogrammiga (24 768 m²) õppehoone ehitusmaksumus veidi alla 400 miljoni krooni.

Ehitusega loodetakse alustada hiljemalt 2010. aasta alguses ning maja peaks valmima veel Tallinna Euroopa kultuuripealinna tiitli kandmise ajal, 2011. aasta lõpus.

Valitsuse otsusega eraldatakse Eesti Kunstiakadeemiale teadus- ja arendusasutuste ning kõrgkoolide õppe- ja töökeskkonna infrastruktuuri nüüdisajastamise meetmest 187 miljonit krooni.

Ülejäänud  ehituseks vajaminev summa on Eesti Kunstiakadeemia omafinantseering.

Eesti Kunstiakadeemia, riigi ainsa avalik-õigusliku arhitektuuri-, disaini-, kunsti- ja kunstikultuurialase kõrgharidusasutuse uue õppehoone rajamise vajadus on olnud päevakorras ligi 20 aastat.

2005. aasta sügisel saavutati Rektorite Nõukogu toel haridus- ja
teadusministeeriumiga põhimõtteline kokkulepe, et  Eesti Kunstiakadeemia uue õppehoone rajamine on avalik-õiguslike ülikoolide ühine prioriteet ja koostöös ministeeriumiga püütakse leida lahendus õppehoone finantseerimiseks.

2007. aasta 18. oktoobril kuulutas EKA koostöös Eesti Arhitektide Liiduga välja avaliku rahvusvahelise arhitektuurikonkursi Tallinna südalinna, Tartu maantee 1/5 alale rajatava uue õppehoone ideekavandi leidmiseks.

Arhitektuurikonkurss oli kõrgetasemeline. Taani arhitektuuribüroodes Sea ja Effekt valminud võidutöö «Art Plaza», mis muuhulgas näeb Eesti Kunstiakadeemia uue õppehoone ette 4000 m² suurust avalikku linnaväljakut, on tänaseks leidnud palju positiivset rahvusvahelist vastukaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles