Kristjan Järvi Läänemere lainetel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Järvi juhatab kümne maa noori, keda ühendavad muusika ja Läänemeri.
Kristjan Järvi juhatab kümne maa noori, keda ühendavad muusika ja Läänemeri. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Lõppevat nädalat võiks nimetada Järvide nädalaks: Eesti Kontserdi hooaja avas neljapäeval ilmakuulus Orchestra de Paris Paavo Järvi käe all, ERSO alustab täna hooaega Neeme Järviga ning pühapäev kuulub Kristjan Järvile ja tema Balti Noortele Filharmoonikutele, kes Nargenfestivali raames Eestit väisavad.

Neljandat aastat Baltic ­Youth Philharmonicu peadirigendina tegutseva Järvi sõnul on orkester aastate jooksul aina suuremat populaarsust kogunud. Orkester toob kokku andekad muusikaüliõpilased Läänemere-äärsetest riikidest, ühendades muusikuid kümnest rahvusest – selline kooslus lubab muusikalist ja isikulist mõttevahetust.

«Igal aastal toimub orkestrisse pääsemiseks ka konkurss. Noored on valmis muusikat tegema ja seda on kontserdil näha. Need on küll noored inimesed, ent väga heas muusikalises vormis,» toonitas Kristjan Järvi. «Kahtlemata on tegu unikaalse muusikaprojektiga, kus kümme riiki koos eksisteerivad, analoogset projekti maailmas ei leidu.»

«Tuleks aga rõhutada,» märkis dirigent, «et see on Läänemere-äärne projekt – tihti peetakse Balti all silmas vaid Eestit, Lätit ja Leedut, kuigi piirkond on ju palju laiem.» Kui peaasjalikult tegelevad noored muusikud oma maade muusikavaramu tutvustamisega laiemale publikule, siis suurem eesmärk on Kristjan Järvi sõnul piirkonna muusikaharidussüsteemi kujundamine, mõistmaks, kui oluline on meile Läänemere-äärne kultuuriruum.

Seni on orkester tuuritanud peaasjalikult Läänemere-äärsetes riikides, nüüd plaanitakse ka mujal Euroopas kontserte anda – ees ootab ringreis Itaalias, enne aga käiakse ära Eestis.
Nüüdne kodumaale tulek Nargenfestivali raames on Järvile äärmiselt tähtis. «Kõigil tasuks Eestis ära käia,» leiab ta. Eesti kava «Baltic Voyage» sisaldab lühemaid orkestriteoseid Läänemere-maade heliloojatelt, teiste seas meie Eduard Tubinalt ja Arvo Pärdilt.

«Kõlab kõigi kümne riigi muusikalooming, ent eesti muusika lisamine kavva on mulle kui Eesti dirigendile ülimalt oluline,» kinnitas Järvi. Orkestris mängib ka kuus eestlast, kellega Järvi emakeeles rääkida saab. «Hea meelega räägiks kõigiga nende emakeeles, näiteks lätlastega läti keelt, aga seda ma ei oska,» muigas ta.

Kristjan Järvi muudest tegemistest kõneldes tuleks esile tõsta edukaid kontserte Euroopas omaloodud Absolute Ensem­b­le’iga, elav-salvestusest New Yorgis sündis hiljuti helikandja «Arabian Nights». Samuti sai Kristjan Järvist Kesk-Saksamaa Ringhäälingu MDR Sümfooniaorkestri uus peadirigent.

Kontsert

Baltic Voyage & Pärt
Baltic Youth Philharmonic
Dirigent Kristjan Järvi
Nargenfestival: Pärdi päevad
4. septembril
Tallinnas Estonia kontserdisaalis

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles