Muusikagurmaanid – dessert tuleb koju kätte!

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NOËP - Eesti artist, kel on ka lai rahvusvaheline haare.
NOËP - Eesti artist, kel on ka lai rahvusvaheline haare. Foto: Sweet Spot

Eestlased on festivalide järele hullud, sest mis oleks suvi väärt ilma korraliku muusikasuupisteta! Festivale korraldatakse Eestimaa igas metsas ja meretaguses otsas. Ja ennäe imet – vahelduseks lausa linnaski! Esimest korda toimuva Sweet Spoti artistinimekiri teeks au mistahes maailmanimega festivalile.

See juhtus minuga mõne aasta eest Pariisis. Õhtused tänavad täitusid üha tihedamalt inimestega, peagi tuli nende vahel liikumiseks enesele küünarnukkidega teed teha. Ah, küllap mingi järjekordne streik, mõtlesin tülpinult. Minul olid muud plaanid, mind see tänavamöll ei huvitanud… Kuni selgus, et huvitab küll! Kõik need rahvarahutused üritasid end pressida suures angaaris toimuvale alternatiivmuusika kontserdile, kuhu minagi teel olin, sest laval oli üks mu eluaegseid lemmikuid – Little Dragon! Piletihind ukse taga kerkis kümnekordseks ja nii mõnigi oli valmis letti lööma mitusada eurot.

Selline on seis maailmas – tõeliselt hea muusika peale joostakse tormi ja kaine mõistus ununeb sootuks. Meil Eestis on lood teisiti. Ka siis, kui tuua kohale maailma kuumimad nimed, võtab eestlane tihtipeale hoogu ja sügab kukalt, enne kui end erksa elamusega premeerib. Arter teeb otsustamise lihtsamaks: siin on valik parimaid palu 27.-28. juulil Tallinna Kultuurikatla pargis toimuvalt muusikapeolt.

MAAILM

Litte Dragon
Litte Dragon Foto: Sweet Spot

Litte Dragon

Rootsi lihvitud muusika-Meka ülimalt alternatiivne ja isemeelne punt, keda tunneb terve maailm. See, mida nad teevad, on otsesõnu lummav: segu värskekõlalisest, ootamatustest tulvil elektroonikast, pudelikolinast, heliefektidest ja -defektidest. Solist Yukimi mõjub laval nagu hurmav külaline teispoolsusest, tihti paljasjalgne ja erakordselt vahetu. Surmkindel kõrvust tõstev inspiratsioonilaks!

Roisin Murphy
Roisin Murphy Foto: Nicole Nodland

Róisín Murphy

Üle mõistuse geniaalne Iiri artist, kes lausa rabab sellega, mida laval teeb. Häält kasutab ta loovamalt ja kompleksivabamalt kui enamik teisi: võimsast, üle oktavite laotuvast tämbrist karjatuste ja vaata et loodushäälteni välja. Moloko pundiga tuule tiibadesse saanud järgnes veel kordi edukam soolokarjäär. Róisín tähendab erakordset energiat, haaravaid ja originaalseid meloodiaid ning ekstsentrilist stiili-show’d.

London Grammar
London Grammar Foto: Sweet Spot

London Grammar

Kindel emotsioonipauk neile, kelle vere paneb keema elektrooniline muss ja hinge liigutav minoorne kõla. Kuid siin on suur annus maagiatki muusikasse maetud. Suurbritannia nüüdismuusika kuuma pundi esinemine on imetlusväärne kübaratrikk korraldajate poolt, kes edu laineharjal seilava bändi Eesti publiku ette on suutnud meelitada.

José González
José González Foto: Sweet Spot

José González

Midagi neile, keda liigutavad sügavamad toonid. Argentina kirg ja Rootsi rafineeritus ühes eredas talendis annab kokku omanäolised meloodiad ja kontserdielamuse, mis kindlasti kauaks kummitama jääb. Filigraansust ja tundeteravust taga ajav perfektsionist töötas viimase albumi kallal seitse aastat. Saada osa selle romantilise, intellektuaalse ja hüpnootilise artisti muusikamaailmast on privileeg – osakem seda õnne vääriliselt hinnata.

Esimest korda Tallinnas toimuv Sweet Spot meelitab publikut uhke artistide nimekirja ning mugava ligipääsuga. Festival on sularahavaba – vajaliku summa saab laadida käepaelale ja sellega kõikjal ka tasuda. Ning trammiga saab soovi korral nii kohale kui koju.
Esimest korda Tallinnas toimuv Sweet Spot meelitab publikut uhke artistide nimekirja ning mugava ligipääsuga. Festival on sularahavaba – vajaliku summa saab laadida käepaelale ja sellega kõikjal ka tasuda. Ning trammiga saab soovi korral nii kohale kui koju. Foto: Caro/Bastian

Tom Odell

Briti paipoiss-lembelaulik on siinkandi rahvale hästi teada, kuna ta on käeulatusse jäävatel festivalidel varemgi südameid võitnud. Tema meloodilised ja meeldejäävad lood, enamasti täis armastust ja igatsust, poevad naha vahele ja kõlavad laivis ulmeliselt hästi. Mitu rahvusvahelist superhitti liigutavad hinge, hea kallima-kaisus-kuulamine.

5'Nizza, Ukraina folkpunt
5'Nizza, Ukraina folkpunt Foto: Sweet Spot

5’Nizza

Edevama kirjapildiga Reede nime kandev (hääldatakse «pjat nitsa» – toim) elurõõmus folgipauk on kohalikule venekeelsele muusikaringkonnale hästi tuttav. Kaks Ukraina kutti toodab tõeliselt elusat kraami. Nende muusikas on traditsioonilisi kidrakäike ja rahvalikke motiive, aga ka hiphoppi, tsipa reagge-rütme ja kõike muud. Tõeline maailmaküla kokteil! Elamuse kütab kuumaks kahe hea sõbra vaba olek ja uskumatu positiivsus, sa ei suuda neid kuulata, ilma et suunurgad kõrvadeni kerkiks.

RAHVUSVAHELINE EESTI

NOËP - Eesti artist, kel on ka lai rahvusvaheline haare.
NOËP - Eesti artist, kel on ka lai rahvusvaheline haare. Foto: Sweet Spot

NOËP

Sellise kõrge ja kiire lennuga artist ajaks uhkusest puhevile muusikasõbrad mistahes maailma otsas. Andres Kõpperi käes on trumbid igas skaalas: tema vokaal kõlab nagu ei kellelgil teisel maailmas, moodsate muusikamustritega žongleerib ta originaalselt ja osavalt ning tema laiv paneb kaasa kargama igaühe, kes suudab omal jalal seista. Kosmiline arv kuulajaid Spotifys ei saa eksida – see vend on geniaalne ja maailmastaar juba täna!

Ewert and The Two Dragons
Ewert and The Two Dragons Foto: Herkki-erich Merila

Ewert and The Two Dragons

Hea on teada, et maailmas laineid lööv punt on Eestist pärit, sest võimalust teda kohalikel lavadel näha ja nautida avaneb küllalt harva. Aga mida harvem saab, seda parem maitseb! Ewerti hääl kõlab kui samet ja tema soojus, mis lavalt alla hoovab, sulatab iga südame. Ning lähemale suumides tuleb nähtavale terve pundi jagu erakordselt andekaid muusikuid. Sealt ei saagi muud tulla kui sulakulda.

Mick Pedaja
Mick Pedaja Foto: Laska

Mick Pedaja

Mick on vaikne vend, kellest lavale astudes saab muusikaline võlur. Pole vaja sõnu ega ülearu palju show’d, sest tema fantaasiakahur on sedavõrd võimas, et lummab ka ainsagi lisandita. Erakordselt huvitav vokaal, loov muusikariistadega improviseerimine – Mick teeb nii ilusaid, siiraid, ootamatuid ja otseteed hinge pugevaid asju, et esimesel kuulamisel võib see põlved nõrgaks võtta.

EESTI

Reket, Eesti räppar
Reket, Eesti räppar Foto: Sweet Spot

Reket

See mees on teistest Eesti räpparitest lihtsalt pea jagu üle! Esmalt muidugi otsesõnu, tema silmade kõrguselt ei saa kahest meetrist madalamad mehed kohe kuidagi maailma näha. Kuid ka tema tekstide mitmekihilisus ja intellektuaalsete vihjete tihedus annab kõigile teistele silmad ette. Kuula kord, veel kord ja siis veel kord – igal korral avastad uued peened torked ja verbaalsed pärlid. Ja Reketile kuulub ka pool selle aasta superhiti «Mina ka» loomise aust Nubluga kahasse.

Leslie da Bass
Leslie da Bass Foto: Sweet Spot

Leslie da Bass

Kohalik multitalent-muusik, kelle iroonilise ja eksperimentaalse muusikalise sousti sees hõljub tegelikult ehe romantik. Tõsi, pigem tegutseja kui kuu poole uluja tüüpi ja sellevõrra põnevam. Leslie keerab kokku paganama põnevaid oopusi ja tulistab kogemata hitte, mis korraga kõiki kõnetavad. Ta pole äraleierdatud iga-peo-artist, vaid hoiab oma padrunid vaid parimateks paukudeks. Kindel mats, mida mingil juhul maha magada ei tohi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles