Uus raamatusari „Bibliotheca Philosophica“ toob lugejani lääne mõtteviisi sünni

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Filosoofia sünd» 
«Filosoofia sünd» Foto: Raamat

Tallinna Ülikooli (TLÜ) kirjastuselt ilmus Giorgio Colli lääne mõtteloo aluseid lahkav teos «Filosoofia sünd», mis avas ühtlasi raamatusarja «Bibliotheca Philosophica».

Raamatu järelsõna autor, TLÜ Itaalia uuringute ja semiootika professor Daniele Monticelli iseloomustab teost järgmiselt: «Käesolev raamat on ebaharilik jutustus sellest, kuidas Vana-Kreeka kultuuri hämaratest, ahvatlevatest ja kohutavatest, kuid igati elujõulistest lätetest kasvasid välja lääne tsivilisatsiooni kuivavõitu ja elutud mõttelised alused.»

TLÜ humanitaarteaduste instituudi vanemteaduri ja vastse sarja esimehe Liisi Keeduse sõnul kaitseb raamat teesi, et tarkus pole mitte tõsikindel teadmine, milleks teda läänelikus filosoofias on ekslikult peetud, vaid midagi hämara müsteeriumi ja ohtliku mõistatuse adumise vahepealset. Ta lisab: «Colli mõtisklused on filosoofia selle tormilisimal kujul, nietzschelikus võtmes – lõimides vaimsust ja elulisust, ülevust ja joovastust, avastamis- ja äratundmisrõõmu.»

Giorgio Colli (1917‒1979) oli itaalia filosoof, filoloog ja kauaaegne Pisa ülikooli professor. Ta töötas välja omalaadse lähenemise lääne filosoofilisele traditsioonile - «antifilosoofia». Oluline mõju selles on Friedrich Nietzschel, kellega liidab Collit kõigepealt suur huvi kreeka filosoofia ja seega ka lääne mõtteloo alguse ja aluste vastu. Mõlemad on otsinud kreeka arhailisemast religioossest, müütilisest ja traagilisest maailmatunnetusest mõtlemise elulist lätet, mis hilisemas, Sokratese-järgses filosoofias taltsutati ja kõrvale tõrjuti. Seda iidset alget nimetab Colli «tarkuseks» ja vastandab filosoofiale kui pelgale «tarkusearmastusele».

Raamatu on itaalia keelest tõlkinud Jaan Pärnamäe ja Kati Karja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles