Komistuskivi ja pahanduskalju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Kuigi tähtede liikumine taevas on illusioon, mille põhjustab meie endi pöörlemine, näikse täiesti reaalne olevat – Kummastused" Näitusevaade. FOTO: Sirja-liisa Eelma
"Kuigi tähtede liikumine taevas on illusioon, mille põhjustab meie endi pöörlemine, näikse täiesti reaalne olevat – Kummastused" Näitusevaade. FOTO: Sirja-liisa Eelma Foto: Sirja-Liisa Eelma

Gudrun Koppeli näitus Hobusepea galeriis on seegi kord – nagu talle juba iseloomulikuks saanud – tekstirohke. Mõte, mis näitusel ringi vaadates eriti kõlama jäi, oli ladinakeelne: Deo non Fortuna (Jumal, mitte Saatus).

Antiikajal tähistati sõnumit, mis saadeti teele Jumala nimel (oludes, kus tähtsat sõnumit ja selle toojat varitses enne kohalejõudmist palju ohte): Deo Volente (täpne tõlge: Jumala tahtmisel). Ka sõnaühendis Deo non Fortuna rõhutatakse eelkõige Jumala, mitte Fortuna ehk saatusejumalanna (õnne, juhuse ja kaootiliste asjaolude personifikatsioon) tahet. Samas peitub viimase mainimises ikkagi ka esilemanamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles