Reedel avatakse Soomaal soohotell

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soohotelli ehitus
Soohotelli ehitus Foto: Mari Hunt

Reede õhtul jõuab kulminatsioonini Eesti Kunstiakadeemia (EKA) sisearhitektuuri osakonna ja arhitektuuribüroo b210 korraldatud suvekool FLOODED («üleujutatud») – avatakse tudengite disainitud ja valmis ehitatud uus metsaobjekt, milleks on sel korral luha kohale sillana kõrguv soohotell. Avamise järel ootab sild-hotell külastajaid ja katsetajaid Soomaa rahvuspargi territooriumil (RMK Muinasküla lõkkeplatsil), olles nüüd RMK hoole all matkaradade võrgustiku osana, sarnaselt eelmise aasta suvekoolis valminud ujuvsaunaga VALA.

Suvekooli rajaja ja ühe juhi, EKA sisearhitektuuri osakonna professori Hannes Praksi sõnul on teist aastat järjest selgelt näha, et suvekooli korraldab just nimelt sisearhitektuuri osakond. «Aasta tagasi valminud ujuvsauna VALA puhul oli objekti tugevaimaks küljeks just siseruum ning see, kuidas meil õnnestus siseruum välisruumiga põimida - saunatajad saavad VALAs otse lavalt jõevette libiseda. Sel aastal rajasime kuus meetrit kõrge tahuka, väljast võrdlemisi minimalistliku - ent objekti väärtus on selle siseruumis, selles, kuidas ruum on jaotatud. Suvekooli 15 tudengit kavandasid objekti nii, et nad mahuksid sinna kõik ise magama - tegu on iseteenindava soohotelliga, või kui tahta pisut tagasihoidlikum olla, siis soohosteliga. Tegu on kindlasti kõrgeima objektiga, mille sisearhitektuuri osakond on kunagi ehitanud - ent see on tugev nagu sõjalaev, ümber ei lähe,» lubas Praks.

Suvekooli juhendajad: b210 arhitektid, Sami Rintala, Hannes Praks

Asukohta näed siia klõpsates (https://goo.gl/maps/EztTj2rBDWk)

Suvekool FLOODED («üleujutatud») toimub sellel aastal Soomaal juba kolmandat korda. Osalema valitud tudengeid oli lisaks Eestile veel 13 riigist. EKA tudengeid oli grupis vaid kaks, ülejäänud on pärit maailma tippu kuuluvatest arhitektuuri ja disainikoolidest, mis teeb suvekoolist tõeliselt põneva ideede kasvulava. Sel aastal võtsid suvekoolist lisaks eestlastele osa disaini- ja arhitektuuritudengid Kanadast, Iirimaalt, Hollandist, Taiwanist, Uus-Meremaalt, Rootsist, USAst, Soomest, Ühendkuningriigist, Tšehhist, Taanist ja Jaapanist. Koolidest on tudengite näol esindatud maailma absoluutsesse paremikku kuuluvad Harvardi ülikool (USA), RMIT (Austraalia), Aarhusi arhitektuurikool (Taani), Aalto ülikool (Soome), Delfti tehnikaülikool (Holland), Viini tehnikaülikool (Austria), Eindhoveni disainiakadeemia (Holland), Oslo arhitektuuri ja disainikool (Norra) ja lisaks veel Hosei ülikool (Jaapan) ja Tšehhi tehnikaülikool.

Soomaa iseäralikku loodus- ning elukeskkonda uurivas suveülikoolis analüüsitakse, millist ruumi inimene ebatavalises looduskeskkonnas ellujäämiseks vajab. Suvekoolis kuuldu ja õpitu tulemusena ehitavad tudengid valmis piirkonna iseärasustest inspireeritud väikeobjekti. Oluline on, et rajatav objekt võtaks arvesse Soomaa viienda aastaaja muutuvat maastikku, teede- ja vetekaarti. Eestile omaselt ehitatakse objekt puidust: puidu kui materjali tundma õppimine on olnud suvekooli korraldava EKA sisearhitektuuri osakonna üks põhilisi lähtepunkte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles