Vene muuseum otsib uut juhti

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene muuseumile antud hoone Koidula tänaval on tühi ja lagastatud. Maja uksed ja aknad suleti korralikult alles suve lõpul.
Vene muuseumile antud hoone Koidula tänaval on tühi ja lagastatud. Maja uksed ja aknad suleti korralikult alles suve lõpul. Foto: Mihkel Maripuu

Sihtasutuse Tallinna Vene Muuseum nõukogu otsib avaliku konkursiga juhatuse liiget, kes tegeleks sihtasutuse operatiivse ja strateegilise juhtimisega ning kannaks ühtlasi vastutust sihtasutustele põhikirjaga pandud ülesannete täitmise eest.


Tallinna abilinnapea ja SA Tallinna Vene Muuseum nõukogu esimehe Mihhail Kõlvarti sõnul on tegemist väga huvitava, ent samas väga vastutusrikka tööga. «Tallinna linna jaoks on sihtasutuse tegevuse eesmärkide – uurida ja tutvustada vene kultuuri Eestis, luua tingimused kultuuriväärtuste taastamiseks, hoidmiseks, kogumiseks ja uurimiseks – elluviimine ja sellega kaasnev sisuline tegevus väga olulised,» ütles Kõlvart Raepressi vahendusel.

Sobilikul kandidaadil peab olema riiklikult tunnustatud kõrgharidus – soovitavalt kultuurialane, eelnev juhtimiskogemus, projektikirjutamise ja -juhtimise oskus, teadmised museoloogia ja muuseumipoliitika valdkonnas ning soovitavalt ka vastav töökogemus, loomingulisus, hea väljendusoskus, esinemisjulgus, väga hea eesti ja vene keele oskus kõnes ja kirjas, hea arvuti kasutamise oskus, hea pingetaluvus ja vastutustunne.

Muuseumi nõukogu lõpetas oktoobri algul ennetähtaegselt senise juhatuse liikme Sergei Ivanoviga sõlmitud ametilepingu ning kutsus ta juhatuse liikme kohalt tagasi. Lepingu lõpetamise põhjusteks toodi huvide konflikt ja ametikohustuste mittetäitmine.

Endise esimehe, praeguse fondi nõukogu liikme, riigikogu saadiku Yana Toomi sõnul sai sihtasutus linnaeelarvest 2010. aastal 300 000, 2011. aastal poolteist miljonit krooni. Sihtasutuse uue direktori Sergei Ivanovi palk on Toomi sõnul võrreldav kaheksa filiaaliga Tallinna Linnamuuseumi direktori omaga.

«2007. ja 2008. aastal eraldas linnavõim MTÜ Vene Muuseum toetuseks ligi kolm miljonit krooni. Sama palju sai muuseum aastatel 2001-2006. Tõenäoliselt oskas muuseumi direktor ka riigilt umbes sama palju abiraha saada. Aga ei muuseumihoone välimus ega tema tegevuse ajalugu ei anna küll alust arvata, et seda organisatsiooni on üldse tõsiseltvõetavalt rahastatud,» ütles Toom oktoobri algul ajalehele Den Za Dnjom.

Ivanovi sõnul osutus keskerakondlik võimumonopol Tallinna Vene Muuseumile tõeliseks õnnetuseks. «Аlates esimesest sihtasutuse nõukogu koosolekust, mis toimus 11.novembril 2010, kus ma kohe tõstatasin probleemi, mis vajas teiste seas kiiremat lahendust – ja nimelt hoone Kadriorus L. Koidula 23 säilitamise ning konserveerimise küsimuse - põrkasin kokku sihtasutuse nõukogu esimehe, abilinnapea Yana Toomi täieliku ükskõiksusega. Nii jäigi ka Kadrioru hoone terveks talveks peremeheta ning niigi kasutamiseks täiesti kõlbmatu hoone rüüstati täielikult,» on Ivanov Den Za Dnjomile öelnud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles