Tõnu Kaljuste: inimkatsed on minu eriala

Madis Vaikmaa
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Tõnu Kaljuste
Dirigent Tõnu Kaljuste Foto: Mihkel Maripuu

Dirigent Tõnu Kaljustel on kiired ajad: suur üheslaulmine selja taha jäänud, tuleb kohe valmistuda järgmisteks kontsertideks Naissaarel ja Stockholmis. Ja juhuslikult langeb esinemine Rootsis kokku Kaljuste 65. sünnipäevaga. Aga pensioneerumisest – et mitte öelda Naissaarele traktoristiks jäämisest – ei saa tema puhul küll juttugi olla.

Eesti iseseisvuse taastamise puhuks korraldatud kontserti kuulasid Tallinna lauluväljakul, interneti ja televisiooni vahendusel sajad tuhanded inimesed. Lisaks pani Kaljuste laulma Eesti koorilaulu rakukesed üle terve maakera, alates Washingtonist ja lõpetades Viiniga.

«Võib-olla on inimkatsed minu eriala, aga lauluväljakul üheslaulmist korraldades oli mu soov, et inimesed ei oleks kontserdi ajal kusagil õllesabas ega kolaks ringi, vaid kuulaks, oleks tekstidega ja laulaks kaasa. Publiku tähelepanu koondamiseks kasutasime suuri ekraane. Lisaks valisin välja lood, mis on meil vereringes, ja koostasin neist pingestatud ja kontsentreeritud muusikalise terviku, mille panid kõlama koor, solistid ja Rasmus Puuri juhatatud orkester,» selgitab Kaljuste.

Copy
Tagasi üles