Olukord Thbilisis: tuled juba on, jõule veel mitte

, Thbilisi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulud Gruusias
Jõulud Gruusias Foto: Karin Palo

Kuigi Gruusia ortodoksi kiriku kohaselt on jõulud 7. jaanuaril, on Thbilisi juba nädalajagu jõulutuledega ehitud. Grusiinidele meeldib kaunistada nii oma linna kui kodu - väga paljude elementidega, kuid siiski üsna maitsekalt.


Jõuluostlemise paanikat poodides veel ei paista, küll on kodukaunistamise hõlbustamiseks kõikvõimalikud toidu- ja pudi-padi poed ning tänavatel seisvad sihvkamüüjad end päevapealt ümber orienteerinud ja müüvad valdavalt kulda-karda, jõulumune, lehmi ja uusaastarakette.

Lehm tähendab Gruusias head uusaastaõnne, seetõttu müüakse neid igast materjalist ja kõikvõimalikul kujul. Näiteks saab endale osta lehm-küünlajala, lehm-tuhatoosi või erinevas suuruses karvaseid mängulehmi.

Rakette müüakse ka kõige pisemates toidupoodides ja putkades ning mõistagi kasutavad väikesed poisid neid juba nii agaralt, et aeg-ajalt hakkab tõsine hirm, et sõda on saabunud Thbilisi tänavatele.

Ühtegi päris kuuske müügil ei paista, küll on pakkuda plastmassist jõulupuid, müüakse ka puust karkasse, mille peale on pikitud ehtsad kuuseoksad. Ka linnapildis seisavad kuuskedest tihemini koonusekujulised kuuseokstega ehitud metallkonstruktsioonid.

Religioossetel grusiinidel on populaarne ka inglikujund - tuledes säravaid ingleid kohtab linnapildis igal sammul, Gruusia parlamendihoone sammaste vahel valvab lausa terve inglite rivi.

Suurem tähistamine ootab Gruusiat aga ees aastavahetusel. See on püha, mil ka kõige vaesema pere laual peab olema traditsioonilise satsivi ehk koorekastmes tervelt küpsetatud kalkun. Mis tähendab, et kalkunid on Gruusias hetkel hinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles