Muusikapäeval tuleb mammutprogramm

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laura Põldvere
Laura Põldvere Foto: Instagram

Muusikapäeval, 1. oktoobril toimub Eesti Muusikanõukogu eestvedamisel ühe päeva jooksul ühtekokku 170 tasuta kontserti 80 linnas ja asulas üle Eesti. 

Nagu kombeks, kõlab klassika, džäss ja pärimus ning sel päeval võib muusikuid kohata eriilmelistes paikades: näiteks kaubanduskeskustes, ühistranspordis, ametiasutustes, koolides ja lasteaedades, rahvamajades, kirikutes ning militaarüksustes.

Sel aastal on Muusikapäev esmaspäeval, kui inimesed viibivad valdavalt tööl või koolis, mistõttu tuuakse muusikalised üllatused nendeni ning kavas on ka mitukümmend asutusesisest kontserti. Enamik üritusi on siiski avalikud. Kõik on sel päeval oodatud muusikat kuulama ja programm on koostatud Eesti elanikele väikelastest eakateni.

Nagu kontserdipaigad, on omanäolised ka esinemised ise. Näiteks Rahvusarhiivi Filmiarhiivis esitavad pianist Johan Randvere ja klarnetist Marten Altrov muusikalise saate ajaloolistele kroonikakaadritele Estonia kontserdisaalist ning 1913. aasta tummfilmile «Laenatud naene».

Värskas astub lavale Laura Põldvere, kelle saateansamblist pool asub Tallinnas – Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia heli ja video ülekande tehnoloogilise lahenduse abil on võimalus korraldada kontsert, mis toimub üheaegselt kahes kohas.

Tartus saab muu hulgas kuulda etnomuusikat ansambel Kiiora esituses, Raplas seevastu näiteks ajastumuusikat varase muusika ansambel Gamut Consorti poolt. Pärnu, Jõhvi ja Tartu Vanemuise kontserdimajades astuvad lavale «Klassikatähtede» vilistlased, nimetades vaid mõnda.

«Sündmuse tohutu ulatuse tõttu saab publikul kontsertide valimine ilmselt keeruline ja üksjagu juhuslik olema, kuid olen kindel, et pimesigi valitud kontsert pakub üle ootuste meeldivat elamust,» ütleb Eesti Muusikanõukogu president Ivari Ilja, kelle sõnul on Muusikapäev hea võimalus saada hõlpsa vaevaga aimu kohalikul muusikamaastikul toimuvast. «Ürituse üks eesmärke ju ongi meie muusikute tutvustamine,» lisab ta.

1. oktoobril saab kuulata nii Eesti tippkollektiive, -interpreete kui ka oma muusikutee alguses olevaid talente. „Igal lapsel oma pill“ nime kandev eriprogramm toob suure publikuni oma instrumenti mängivad lapsed ja noored muusikakoolidest, kultuuri- ja noortekeskustest, koolidest ning lasteaedadest.

Muusikapäeva «Igal lapsel oma pill» eriprogramm on ühtlasi lõppakordiks 2015.–2018. aastani toimunud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud heategevuslikule algatusele, mille toel on lastele kingitud üle 2700 pilli.

«Kõlame kaasa» lisaprogramm ootab aga osalema kõiki, kes soovivad ise rahvusvahelise muusikapäeva tähistamiseks avaliku prii sissepääsuga kontserdi korraldada. Hea õnne korral saab võimalikud esinejad kokku viia kontserti ootavate kogukondadega. 

Päevased üritused kulmineeruvad õhtuse muusikapreemiate tseremooniaga, kus Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapital ja Eesti Muusikanõukogu annavad üle iga-aastased muusikapreemiad. Sel aastal leiab pidulik gala aset Tallinna Lennujaamas ning seda kantakse üle Eesti Televisiooni vahendusel.

Rahvusvahelist muusikapäeva tähistatakse üleilmselt 1. oktoobril. Traditsioon algatati 1975. aastal Rahvusvahelise Muusikanõukogu tollase presidendi, legendaarse viiuldaja Yehudi Menuhini eestvedamisel, kes kutsus üles sellel tähtpäeval meenutama, milline koht on muusikal kultuuris ja igapäevases elus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles