Lavaloos seguneb koomika õudusega

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Jonase lavastuses «Kadunud käsi» mängivad Ott Sepa kõrval Maarja Mitt (pildil vasakult), Riho Kütsar ja Markus Luik. Viimasele kulub jumestusvärvi trupis kõige enam.
Tanel Jonase lavastuses «Kadunud käsi» mängivad Ott Sepa kõrval Maarja Mitt (pildil vasakult), Riho Kütsar ja Markus Luik. Viimasele kulub jumestusvärvi trupis kõige enam. Foto: Gabriela Liivamägi

Vanemuislane Tanel Jonas (31) toob täna esimest korda vaatajate ette oma teise lavastuse. Selle pealkiri on «Kadunud käsi». Nii et oli paslik küsida, kuidas käsi käib. «Tänan küsimast, pole viga,» ütles Jonas.

Lavastuse tegevus käib meie päevil Ameerikas. Karmi olekuga mees Carmichael (Riho Kütsar) on lapsepõlves õnnetu juhuse läbi kaotanud vasaku käe ja kulutanud kogu järgneva elu selle otsimisele.

Nüüd, kui Carmichael on jõudnud viletsasse motellituppa, väidab talle üks kummaline noorpaar (Markus Luik ja Maarja Mitt), et just nende valduses ongi kauaotsitud käsi, ja pakub talle tehingut.

Esmalavastus USAs

Vanemuisest tulnud teadete kohaselt on «Kadunud käsi» («A Behanding in Spokane», 2010) Martin McDonagh' näidenditest esimene, mille esmalavastus oli Broadwayl, ning ka tema esimene näidend, mille tegevus toimub USAs.

Vastukajade järgi on see parimas mõttes vana hea McDonagh. Ühelt poolt pinevad pöörded, värvikad karakterid, koomika ja õuduse võluv sulam, teisalt tublisti mõttetööd teoreetikutele: müüdid, fiktsioonid, alateadvuse kummalised kobrutused.

Martin McDonagh on iirlane. Samast rahvusest on Conor McPherson, kelle mononäidend «Rumm ja viin» oli aastal 2010 Jonase debüütlavastuseks. Justkui iseenesest tekib küsimus, miks on noorel lavastajal eriline iiri dramaturgia huvi.

Teine iiri näidend

«See on puhas juhus,» ütles Tanel Jonas. «Mulle on iiri näidendid küll tihtipeale meeldinud ja eks ikka ka seepärast, et inimesed, kes Eestis ja Iirimaal elavad, on mõnes mõttes loomu poolest sarnased.»

Jonase järgmine, kolmas lavastus ei ole veel kindel. On aga kindel, et isu on teha ja mõtted muudkui liiguvad.

Koos reporteriga kirjutas uudist töövari Liina-Mai Kaunissaare Miina Härma gümnaasiumist.

Esietendus

• Vanemuine esietendab täna kell 19 Sadamateatris Martin McDonagh' näidendi «Kadunud käsi» («A Behanding in Spokane», 2010).

• Lavastanud vanemuislane Tanel Jonas.

• Näidendi on tõlkinud Laur Lomper, kunstnikutöö on teinud Riina Degtjarenko, valguskunstnik on Siim Allas.

• Mängivad Ott Sepp, Maarja Mitt, Riho Kütsar ja Markus Luik.

• Tanel Jonase debüütlavastus «Rumm ja viin» tuli vaatajate ette Sadamateatris aastal 2010.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles