Tšiili grafitikunstnik tõlgendab Eesti ajalugu

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Izak Mora näitus «MuSada»
Izak Mora näitus «MuSada» Foto: Plakat

 Reedest, 21. septembrist on Eesti Rahva Muuseumi silla-alal (Muuseumi tee 2, Tartu; A-sissepääs) avatud tšiili grafitikunstnik Izak Mora näitus «MuSada», mis kajastab kunstniku silmis kõige sümboolsemaid pöördepunkte Eesti Vabariigi ajaloos alates 1918. aastast tänapäevani.

«Näitusele pealkirja pannes soovisin mängida nii oma emakeele ehk hispaania kui ka eesti keelega. Pealkiri tuleneb sõnapaarist «mu sada» ehk «minu sada». Ühendasin need kaks sõna, sest hispaania keeles kõlab see nagu «musa», mis tähendab ka eesti keeles «muusat». Seda enam, et seda näitust luues oligi minu muusaks Eesti,» ütles autor Izak Mora.

Näitus on austusavaldus Eesti Vabariigi 100. aastapäevale ning jääb ERMi silla-alal avatuks 20. oktoobrini 2018.

Eestis tegutsev tšiili grafitikunstnik Izak Walter Mora Marambio väljendab end visuaalselt vabakäegrafitis. Ta alustas oma venna innustusel joonistamist värvipihustitega otse seinale 1998. aastal. Tol ajal võttis ta eeskuju raamatutest ja ajakirjast 12 Oz Prophet nähtud New Yorgi metroost. Aastatel 2002–2008 kasutas ta oma kujundustes meisterlikult must-valgeid kujutisi. See loob visuaalse «vaikuse», mille abil on ülestimuleeritud linnamaastikul tõhus suhelda. 2010. aastal hakkas Izak taas kasutama tervet värvikaarti ja tema töödes on keskseteks tegelasteks valdavalt naisfiguurid. Tema töid on eksponeeritud nii kodumaal Tšiilis kui ka Argentinas, Brasiilias, Eestis, Soomes, Saksamaal, Kreekas, Lätis ja Peruus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles