Super töö(d) (3)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Noormeest punase mütsiga» peetakse Sittowi autoportreeks.
«Noormeest punase mütsiga» peetakse Sittowi autoportreeks. Foto: Wikimedia Commons/Detroiti kunstiinstituut

Michel Sittowi näituselt väljudes olin vaimustuses ja lummatud. Super töö! Mitte ainult 15. ja 16. sajandi vahetusel Euroopas nõutud ja kõrgelt hinnatud Tallinnast pärit maalikunstniku meisterlikkus pole tähelepanuväärne, vaid ka näituse kujundus, see, kuidas Kumus lugu jutustati. Kujundaja Tõnis Saadoja, kuraatorid Greta Koppel ja John Oliver Hand võtsid peaaegu nähtamatult külastaja käe kõrvale, aeglaste sammudega viisid nad ta maalideni, samal ajal õpetades nägema, vaatama ja mõistma.

Kuus aastat ette valmistatud Michel Sittowi näitus oli kunstimuuseumile kallis, eelarve 800 000 eurot, aga rahast olulisem on, et Kumu tegi koostööd 15 muuseumiga kümnest riigist. Koostöö õnnestumine avab nii mõnegi ukse. Veelgi olulisem: näitus läks korda ka meile, eestlastele. Pea kolme kuu jooksul tehti Sittowi näitusel 64 011 külastust, see on Kumu rekord. Võimas.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles