VAU! Techno muusika austajad saavad täna näha Marcel Dettmanni

Kärt Kelder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcel Dettmann esineb reede õhtul Hallis.
Marcel Dettmann esineb reede õhtul Hallis. Foto: Evelyn Bencicova/ 6th Finder Studio 300dpi

Täna hilisõhtul esineb esmakordselt Tallinnas klubis Hall Berliini üks tuntumaid technoartiste Marcel Dettmann.

Kõik, kes peavad techno-st veidikenegi lugu, on vähemalt korra kuulnud Saksa vanameistri Marcel Dettmanni nime. Kuigi tegemist pole eaka artistiga, on samas tunnustust väärt aastate hulk, mil ta on tantsumuusika maastikul tegutsenud.

Alustanud juba 1990ndate lõpus maailma-, või ehk tasuks siinkohal öelda kurikuulsa klubi Berghaini eelkäija Ostguti residendina, suudab Dettmann kohalike sõnul ikka ja jälle tuua suure saali rahvast täis ja ukse taha üle kolme tunni pikkused järjekorrad.

Kuigi Dettmanni etteasted võivad kõlada tehnilisemalt, leidub tema mängitavas techno-s varieeruvust. Berghaini residendile on omane põimida muusikasse nii karmi, emotsionaalsemat kui ka rahulikumat kõla, kus kuuleb techno kõrval ka näiteks Chicago house’ile omaseid helisid või miks mitte vanakooli EBM-i (electronic body music).

Dettmann ise on öelnud, et talle on oluline uute viiside leidmine, kuidas enda stiili elektroonilises muusikas edasi viia. Seda tõestavad ka tema viimane album, septembris välja antud EP «Test-File» Ostgut Toni alt kui ka mullu plaadifirma Dekmanteli alt reliisitud «Selectors 003», selektsioon Dettmanni muusikakollektsioonist või remiksidest.

«Selectors 003» peegeldab hästi ka Dettmanni minevikku. Ida-Saksamaal üles kasvanuna oli ta alles 12-aastane kui Berliini müür langes. Paar aastat hiljem hakkas Dettmann külastama suurlinna tolleaegseid esimesi 1990ndate olulisi technoklubisid - Tresor ja E-Werk. Sealt sai alguse artisti huvi Chicago ja Detroiti kõlade vastu, millele lisasid omalt poolt kaalu industriaalmuusika, varajane synth pop ning EBM artistid nagu näiteks Front 242, kes on ka EP-l «Selectors 003» esindatud. Uusim EP «Test-File» on aga tõestus eklektilisusest ning mängulisusest, mida Dettmann muusikas hindab. Albumilt leiab eksperimentaalse või minimalistlikku techno vibreerimise kõrval ka üllatuseks tantsulisemat house’i.

Eestisse saabub Marcel Dettmann oma Ida-Euroopa tuuri raames ning esineb täna mini-Berliiniks tituleeritud Tallinnas mini-Berghainiks nimetatud klubis Hall. Kohalikest DJ-dest astuvad üles Katja Adrikova, Artur Lääts ja Veiko Kikas.

Klubis on varem esinemas käinud mitmed maailmakuulsad DJ-d nagu Ellen Allien, DVS1, Octo Octa ning ka Dettmanni kaasresident Berghainist, DJ Boris.

Kes soovivad korralikku Berliini technot, siis suunaku sammud täna hilisõhtul Halli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles