Maria Faust esineb olulisel festivalil

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Faust
Maria Faust Foto: Toomas Volkmann

Maria Faust on oma viimase albumiga «Machina» valitud Berliini Jazzfestivali programmi. Kontsert toimub 4. novembril erilises paigas - Kaiser Wilhelmi memoriaalkirikus.

JazzFest Berlin, algse nimega Berliner JazzTage, on üks vanimaid ja kuulsamaid jazzfestivale Euroopas, mis alustas tegevust juba aastal 1964. Festivali eesmärgiks on dokumenteerida ja toetada kvaliteetseid trende jazzmuusikas ja näidata selle stiili laiahaardelisust ja arengut. Festival on omanäoline, sest keskendub just hetke aktuaalsematele artistidele ja vooludele ning astub sellega välja mainstream mugavustsoonist. 

Maria Fausti plaat «Machina».
Maria Fausti plaat «Machina». Foto: plaat

«Machina» on Maria Fausti uusim album, mis hiljuti nomineeriti Taani Muusikaauhindadele aasta komponisti kategoorias. Albumil mängivad kuus muusikut – lisaks Maria Faustile veel Jakob Anderskov klaveril, Ned Ferm tenorsaksofonil, Ida Nørhol tšellol, Adam Pultz Melbye ja Nils Bo Daviden kontrabassidel. 

Joosep Sang kirjutab ajakirjas Muusika: «Küpse kunstnikuna huvitab Maria Fausti suur lõuend, mitte lihtne pildiraamat. Tema viimased plaadid «Sacrum Facere» ja «In the Beginning» on kindla kontseptsiooni ja kontekstiga, sukeldudes isikliku ja kollektiivse-ühiskondliku mälu süvavetesse. Vesi kui kujund on eriti kohane just uusima plaadi puhul – Saaremaal kasvanuna omistab Faust selge tähenduse nii albumil «loodushäältena» kõlavatele paadimootoritele kui ka palade merelõhnalistele pealkirjadele («Undine», «Sirene», «Medusa»). Muusikaliselt on «Machina» kurbkaunis, mõtlik, kohati hümnilik, teisal ekstaatiliste pursetega ja sagedaminigi inimlikku haprust peegeldava, hõreda faktuuriga album. Machina on mõjuv.»

Maria Faust on Eesti saksofonist ja helilooja. Ta on neljakordne Taani Muusikaauhindade võitja (2014 Maria Faust Sacrum Facere, 2017 In the Beginning). Taani muusikakriitikute aastapreemia laureaat (2018), Dansk Jazzi auhinna laureaat (Jazzkaar). Nomineeritud mitmetele teistele auhindadele Eestis ja Taanis.

Maria Fausti konserdid

Maria Fausti ja Kira Skov projekti In the Beginning

  • 24.10 Oslo National Jazzscene (In the Beginning)
  • 25.10 Brescia Teatro Grande
  • 27.10 Umeå Jazz Festival
  • 4.11 JazzFest Berlin (Maria Faust Machina)
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles