Arvo Pärdi teosed kõlavad Prantsusmaal

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärdi päevade avakontsert 2. septembril Tallinnas Jaani kirikus. Esiplaanil Tõnu Kaljuste ja Arvo Pärt.
Pärdi päevade avakontsert 2. septembril Tallinnas Jaani kirikus. Esiplaanil Tõnu Kaljuste ja Arvo Pärt. Foto: Kristel Üksvärav

Eesti esinduskollektiivid esitavad Arvo Pärdi loomingut Eesti Vabariigi juubelikontsertidel Prantsusmaal.

20. oktoobril kõlab kuulsa Pariisi Filharmoonia Pierre Boulezi suures saalis Arvo Pärdi looming, mida esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel. Kontserdiga, kus kohal viibib ka helilooja, tähistatakse Prantsusmaa pealinnas Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.

Uues, kolm aastat tagasi uksed avanud Pariisi Filharmoonias esinevad mõlemad Eesti esinduskollektiivid esmakordselt. Arvo Pärdi autoriõhtul kõlavad «Fratres» viiulile, keelpilliorkestrile ja löökpillidele (solist orkestri kontsertmeister Harry Traksmann), «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks» keelpilliorkestrile ja kellale, «Aadama itk» segakoorile ja keelpilliorkestrile, «Salve Regina» segakoorile, tšelestale ja keelpilliorkestrile ja «Te Deum» kolmele koorile, ettevalmistatud klaverile, keelpilliorkestrile ja tuuleharfile.

Kontserdi, mis praeguseks on välja müüdud, salvestab telekanal Mezzo ning see kantakse üle raadios France Musique.

Muusikute turnee jätkub sama kavaga 21. oktoobril Nantes’i kongressikeskuses, linnas, kus päev varem on Le Lieu Unique’i kunstikeskuses avatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistav kaasaegse kunsti näitus «Üle voogava silmapiiri». Sel sügisel esinevad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester sama kavaga 23. novembril Budapesti Ferenc Liszti nimelises muusikaakadeemias ja 25. novembril Johannes Paulus II kollektsiooni muuseumis Varssavis.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on aastakümneid ühiselt kontserte andnud. Arvo Pärdi muusika hinnatud interpreetidena on neid kutsutud esinema maailma paljudele mainekatele lavadele, sh New Yorgi Carnegie Halli ja Washingtoni Kennedy keskusesse. Kollektiivide ühine salvestis „Adam's Lament“ (dirigent Tõnu Kaljuste, ECM) pärjati Grammy auhinnaga. Mõlemad kollektiivid asutas Tõnu Kaljuste, koor loodi 1981 . aastal ning orkester 1993. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles