Noore Ehte Fondi peastipendiumi laureaat teada

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marita Lumi
Marita Lumi Foto: Rita Kender

Neljapäeva õhtul Ajaloomuuseumis toimunud auhinnatseremoonial pälvis Noore Ehte Fondi peastipendiumi ehtekunstnik Marita Lumi, eristipendium anti Julia Maria Künnapile. Kohapeal avatud välknäitusega tähistas Eesti ehetkunsti noorte annete turgutamiseks loodud fond ka oma tegutsemise 10. aastat.

Marita Lumi on oma loomingus ammutanud rohkelt inspiratsiooni loomariigist. «Tema ehted on metsikud ja figuratiivsed,» kommenteerib fondi looja ja ehtekunstnik Kadri Mälk. «Loomad on modelleeritud laia pintsliga, tundesügavusega. Siin ei ole tegemist looduse imiteerimisega, vaid nonde olendite olemuse tabamisega.»

Marta Lumi looming.
Marta Lumi looming. Foto: Iiris Kivisalu
Marta Lumi looming.
Marta Lumi looming. Foto: Reklaamfoto
Marta Lumi looming.
Marta Lumi looming. Foto: Reklaamfoto
Marta Lumi looming.
Marta Lumi looming. Foto: Reklaamfoto
Marta Lumi looming.
Marta Lumi looming. Foto: Reklaamfoto

Fondi liikmetele imponeeris ka Lumi ambitsioonikus eksponeerida oma töid Eestimaa eri paigus. Näitus-turnee «Džungel», mis sai alguse Tallinna lennujaamast, läbib paljusid Eesti väikelinnu ja asub hetkel Kuressaares, on nähtus omaette. Ehtekunstniku looming on jõudnud ka rahvusvahelise ajakirja Vogue veergudele.

Julia Maria Künnap
Julia Maria Künnap Foto: Asko Künnap

Eristipendiumi «Keegi pole täiuslik» pälvinud Julia Maria Künnapi loomingus võlus fondi liikmeid neis kajastuv pinge. «Kivid, mida ta oma töödes kasutab, tunduvad tulevat sellise pinge alt, et nad muutuvad voolavaks ja lausa sulavad,» iseloomustab Künnapi ehteid Mälk. ”Pinge ongi see, mis meid neis võlub. Julia loomingut võib vaadelda kui vastuolu, kahekshargnemist kivilõike ratsionaalsuse ja selle näiliselt pehme sensuaalse teispoolsuse vahel. Tal õnnestub need ühte köita.»

Julia Maria Künnapu ehe
Julia Maria Künnapu ehe Foto: Erakogu
Julia Maria Künnapu ehted
Julia Maria Künnapu ehted Foto: Erakogu

Peastipendiumi pälvinud Lumi sai fondi poolt preemiaks 1000 eurot  ja tööriistapoe Stokker kinkekaardi 500 euro väärtuses, eristipendiumiga kaasnes Stokkeri 500-eurone kinkekaart.

Teised stipendiumi nominendid käesoleval aastal olid ehtekunstnikud Claudia Lepik, Keiu Koppel ja Sigrid Kuusk.

Eelnevatel aastatel on stipendiumi pälvinud ehtekunstnikud Ettel Poobus, Nils Hint, Urmas Lüüs, Sofia Hallik, Darja Popolitova, Maria Valdma, Kätrin Beljaev, Jens Clausen, Hanna-Maria Vanaküla ja Domestic Jewellery (Claudia Lepik, Ljubov Kedrina ja Kaia Ansip).

Sihtasutus Noor Ehe kuulutas hiljuti välja ka ehte-teemaliste kirjutiste konkursi, mille raames laekus kümnelt autorilt 13 tööd - silbimõõdus haikudest pikkade argumenteeritud ja rohkete viidetega esseedele. Fondi otsusega premeeriti järgmiseid autoreid: 

 • Erinn Michelle Cox tööga «Sorry, not sorry. A case for of the unapologetically personal narrative in contemporary jewelry»

• Alexander Kamelhair tööga «An Art is a Bondage»

• Marje Karu tööga «Nad liigutavad»

 Kõigile premeeritud said kingituseks 300 eurot ja ehtekunstiraamatu.

2008. aastal loodud fondi juhatusse kuuluvad Kadri Mälk (asutaja), Tanel Veenre, Piret Hirv, Kaido Ehasoo ning kaasaegse ehte korüfee Liesbeth den Besten (Holland).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles