Galerii. Artishoki biennaal lõppes moedemonstratsiooniga Balti Jaamas

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval, 28. oktoobril lõppes tänavune Artishoki biennaal, millel osalesid kunstnikud Dmitri Gerasimov, Ragne Kikas, Laivi, Kris Lemsalu, Claudia Lepik, Tanja Muravskaja, Kärt Ojavee ja Jaanus Samma ning kirjutajad Aet Annist, Gustav Kalm, Oliver Laas, Margit Lõhmus, Francisco Martinez, Siim Nurklik, Aleksander Rostov, Anne Vetik ja Annamari Vänskä. Biennaali kuraator oli Sten Ojavee, seda korraldasid Kaasaegse Kunsti Eesti Keskus ja Artishok. Balti Jaama vanas ootesaalis toimunud lõpuüritusel esitleti biennaali artiklikogumikku ning viidi läbi moedemonstratsioon, mis hõlmas tänavuse biennaali töid.

VI Artishoki biennaal on kaasaegse moe näitus, mille eesmärk on pakkuda välja erinevaid võimalusi, kuidas käsitleda rahvusidentiteeti ja rahvuslikku moodi. Näitus esitas väljakutse levinud arusaamale rahvusest kui millestki etteantust ja suletust.

Näitusel osalesid kaheksa kunstnikku, kes moekunsti vahenditega mõtestavad rahvusidentiteeti ja peegeldavad kaasaegse rahvusluse mitmekülgset olemust. Teosed olid eksponeeritud koos üheksa kirjutaja tekstidega, mis näituse jaoks loodud töid käsitlevad.

Osalenud kunstnikud ja kriitikud on erinevate taustadega – kunstnike hulgas oli nii igapäevaselt moedisainerina töötavaid kunstnikke kui ka tunnustatud visuaalkunstnikke. Kriitikud tegutsevad erinevatel väljadel, olles taustalt nii antropoloogid, kunstiteadlased, filosoofid, sotsiaalteadlased, kirjanikud kui ka moeteadlased.

Artishoki biennaal on 2008. aastal loodud eksperimentaalne näituseformaat, kus iga osalev kunstnik esitab näitusele uue teose ja iga kriitik kirjutab esitatud teoste kohta artikli. Kirjutajate tekste eksponeeritakse näitusesaalis samaaegselt vastava kunstniku teosega. See on ainuke omalaadne kunstibiennaal Eestis, mis ühendab võrdsel platvormil kunstnikke ja kirjutajaid ning eksperimenteerib nende omavahelise suhtega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles