Margus Meinarti nukulikud inimesed põhjustasid šoki

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Meinarti näituse alasti figuurid on rõhutatult sootunnustega, naised erakordselt lopsaka alakehaga.
Margus Meinarti näituse alasti figuurid on rõhutatult sootunnustega, naised erakordselt lopsaka alakehaga. Foto: Sille Annuk

Septembri lõpus oli kultuuriklubis Promenaadiviis juttu järgmisest näitusest, Margus Meinarti (49) figuuride väljapanekust. Ta väitis, et see šokeerib mind. Meinart on tänu oma superheale värvimeelele loonud suurepäraseid lillepilte, aga ka üllatuslikult häid portreid, kus koloriidist olulisem on oskus edasi anda ilmeid ja karaktereid. Hakkasin mõtlema, kuidas ta figuure teeb, pole ühtegi näinud.

Näituse avamisel saingi šoki, nagu autor oli ennustanud. Nägin figuure, aga milliseid!

Need meenutavad rohkem nukke kui inimesi, riidest nukke, mis on vatti täis topitud ja millel puuduvad käe- ja jalalabad. Ümmargused pead on kaetud valge parukaga, näod mitte midagi ütlevad, kui välja arvata pärani laulvad suud. Proportsioonivead, kohmakad poosid. Ei saa aru, millega nad tegelevad. Ah jah, figuur ristil võib-olla Kristus ja ühel teisel võib olla püha õhtusöömaaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles