Karismaatiline türann, kes ihaldas Kuud

Merilyn Merisalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseenis lavastusest «Caligula» on esiplaanil Caligula (Kaarel Targo, vasakult) ja Lepidus (Kristjan Lüüs), tagaplaanil Helicon (Märt Koik). Gabriela Liivamägi/Must Kast
Stseenis lavastusest «Caligula» on esiplaanil Caligula (Kaarel Targo, vasakult) ja Lepidus (Kristjan Lüüs), tagaplaanil Helicon (Märt Koik). Gabriela Liivamägi/Must Kast Foto: Gabriela Liivamägi/Must Kast

Teatri Must Kast viienda hooaja avalavastus «Caligula» toob vaatajate ette loo karismaatilisest keisrist, kes oleks kõigi lemmik – kui ta vaid nii julm ei oleks. Vaataja kohtub Vana-Rooma impeeriumi noore keisri Caligulaga raskel ajal: äsja on surnud tema õde ja eluarmastus Drusilla, teda vaevab enesetapjalik meeleheide, mis on otsekui verejanuline deemon, kes noore valitseja enda küüsi haarab.

Vana-Rooma impeeriumi neli aastat valitsenud Gaius Caesar Caligulat peetakse üldiselt julmaks ja hulluks keisriks. Samal ajal armastas rahvas Caligulat. Tema valitsusajal ellu viidud avalike reformide hulka kuulus näiteks demokraatlike valimiste tava taastamine.

Lennart Peebu lavastuses on need mõlemad pooled hästi esindatud ja see teeb Caligula (Kaarel Targo) suhtes kindla seisukoha võtmise väga keeruliseks. Kas tegu oli tõesti hirmuvalitseja või hoopis segaduses noormehega, kes püüab maailmas selgusele jõuda?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles