Tartu Kunstimajas avatakse Aleksandr Tishkovi isikunäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksandr Tishkovi isikunäitus «Hüpoteetiline paradiis».
Aleksandr Tishkovi isikunäitus «Hüpoteetiline paradiis». Foto: AFP/SCANPIX/repro

Neljapäeval, 22. novembril kell 17 avatakse Tartu Kunstimaja monumentaalgaleriis Aleksandr Tishkovi isikunäitus «Hüpoteetiline paradiis», mis jääb avatuks kuni 16. detsembrini.

Näituse algpunktiks on Eedeni aia kontseptsioon, millel põhines ka Tishkovi magistritöö, ning see uurib, kas me oleksime meie poolt ettekujutatud paradiisis teretulnud. Tegemist on utoopilise ja idealistlikku keskkonnaga, kus eksistents toimuks harmoonias kõige ümbritsevaga. Samas oleme oma inimkesksuses esimeste loomade kodustamisest alates tõmmanud kollektiivselt joont enda ja ülejäänud maailma vahele. Seetõttu kopeerib näituse paradiis küll olemasolevat loodust, kuid teeb seda läbi rõhutatud kunstlikkuse ja absurdi.

Kunstnik lisab: «Olles ümbritsetud linnaelust ja urbanistlikust keskkonnast oleme ka isoleeritud sellest väljapoole jäävatest probleemidest nagu ookeanide hapestumine, elupaikade häving, liikide väljasuremine, jne. Tänapäeval võime ise seda teadmata olla vastutavad teises maailma otsas toimuvate keskkonnamuutuste pärast. Kas me reaalselt oleme niivõrd arenenud, et säilitada neid tingimusi, milles maailma pärisime, või huvitab meid pigem järeltulevatele põlvkondadele täiendavate probleemide tekitamine?»

Aleksandr Tishkov (sündinud 1989) on õppinud Tartu Kõrgemas Kunstikoolis ja Londoni Kunstiülikooli Central Saint Martinsi kolledžis skulptuuri. Tema isikunäitused on toimunud Tallinnas, Tartus, Pärnus, Võrus ja Riias ning lisaks Eestile on ta grupinäitustel osalenud Inglismaal, Hiinas, Soomes ja Leedus. 2015. aastal oli ta üks Baltikumi Young Painter Prize’i finaliste. www.aleksandrtishkov.com

Erilised tänud: Dmitri Tishkov, Natalia Kalder, Viktor Kalder, Valentina Popova, Andrei Aleksejev, Dmitri Sokolov.

Näitust toetavad Eesti Kultuurkapital ja Uus Monumentaal OÜ.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles