Suri Itaalia filmilavastaja Bernardo Bertolucci

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia režissöör Bernardo Bertolucci 2013. aastal Hollywoodis.
Itaalia režissöör Bernardo Bertolucci 2013. aastal Hollywoodis. Foto: Fred Prouser / Reuters / Scanpix

Roomas suri maailmakuulus Itaalia režissöör Bernardo Bertolucci, kelle filmide seas on «Viimane tango Pariisis» ja «Viimane keiser».

Režissööri pressiesindaja kinnitas, et 77-aastane Bertolucci suri pärast lühikest võitlust vähiga. Filmimees oli juba mitu aastat aheldatud ratastooli.

Itaalia ja maailma kino üks suurkujudest on seni ainus itaallane, kes on võitnud parima filmi Oscari, viies kuldmehikese koju 1988. aastal linateose «Viimane keiser» eest. Kokku võitis viimasest Hiina keisrist rääkiv film üheksa Oscarit.

2011. aastal pälvis ta Cannes’i filmifestivalil elutöö eest Kuldse Palmioksa preemia ning 2008. aastal sai oma tähe Hollywoodi kuulsuste alleel. 

Bernardo Bertolucci tänavu aprillis.
Bernardo Bertolucci tänavu aprillis. Foto: De Giglio / Fotogramma / Ropi / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Pikaaegne Cannes’i filmifestivali president Gilles Jacob kirjeldas lahkunud Bertoluccit kui Itaalia kinokunsti viimast keisrit. «Pidu on läbi: tango tantsimiseks on vaja kahte,» lausus Jacob AFP-le.

Bertolucci sündis 1941. aastal Parmas. Oma karjääri alustas ta abirežissöörina 1961. aastal Pier Paolo Pasolini filmi «Accattone» juures.

Tema filmid olid tihti poliitilise sisuga, käsitledes tööliste rasket elu või vasakpoolsete saatust fašistlikus Itaalias.

Tema viimane film «Mina ja sina» linastus 2012. aasta Cannes'i festivalil.

2006. aastal lahvatas skandaal, kui mitmed Hollywoodi staarid süüdistasid Bertoluccit ja Marlon Brandot noorukese Maria Schneideri ärakasutamises filmi «Viimane tango Pariisis» võtetel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles