Uusesilinastub Theodor Lutsu mängufilm «Noored kotkad»

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theodor Lutsu mängufilm «Noored kotkad».
Theodor Lutsu mängufilm «Noored kotkad». Foto: Kaader filmist

Kolmapäeval, 28. novembril kell 18 uusesilinastub Vabadussõja alguse 100. aastapäeval Theodor Lutsu mängufilm «Noored kotkad». Tegemist on ühega vähestest sõja eel vändatud Eesti mängufilmidest, mis on säilinud peaaegu tervikuna. 1927. aastal kirjanik Oskar Lutsu venna Theodori üles võetud film räägib kolme mehe teekonnast Vabadussõjas, filmi on digitaalselt restaureerinud Eesti Digikeskus.

«Noored kotkad» on Theodor Lutsu esimene täispikk mängufilm (87 min), mis valmis vaid seitse aastat pärast Vabadussõja lõppu. Theodor Luts osales Kuperjanovi partisaniüksuse koosseisus nii Paju kui Võnnu lahingutes ning lõpetas sõja suurtükiväe ohvitserina. Filmi iseloomustavad oma aja kohta mastaapsed lahingustseenid ja patriootiline paatos, tummfilmi muusikalise tausta on 2007. aastal salvestanud Pärnu Linnaorkester. Digitaalse restaureerimise käigus määrati valgus, pilt stabiliseeriti ja tasakaalustati pildi vilkumine, eemaldati käsitsi ja automaatselt kriimustused ja mustus ning taastati algsed vahetekstid.

«Noorte kotkaste» originaalnegatiiv on hävinud, restaureerimise algmaterjalina kasutati säilinud nitropõhimikul positiivkoopiat. Filmi restaureerimise koos teiste Theodor Lutsu kaitseteemaliste linatöödega tellis Eesti Kaitseministeerium, restaureeris Eesti Digikeskus ning sellele aitasid kaasa Rahvusarhiivi Filmiarhiiv, Eesti Sõjamuuseum ning helistuudiod Film Audio.

«Noorte kotkaste» uusesilinastus toimub kolmapäeval, 28. novembril kell 18 Balti Filmi- ja Meediakooli kinos Supernova. Seansile teevad sissejuhatuse Eesti Sõjamuuseumi juht Hellar Lill, filmiajaloolane Jaak Lõhmus ning filmi digitaalselt restaureerinud Astrida Konstante. Seanss on TASUTA, linastuse järel toimub arutelu ning pakutakse sõdurisuppi suupistetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles