Vaba Lava uus kuraator on Leedu näitekirjanik Marius Ivaškevičius

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu näitekirjanik Marius Ivaškevičius.
Leedu näitekirjanik Marius Ivaškevičius. Foto: Kris Moor

Täna, 12. detsembril kuulutas Vaba Lava välja uue kuraatoriprogrammi ideekonkursi, mille teemaks on «Murrangujärgsed inimesed» ja uue kuraatori järgmiseks kaheks hooajaks, kes on Leedu näitekirjanik Marius Ivaškevičius.

Ivaškevičiuse loodud kuraatoriprogrammi «Murrangujärgsed inimesed» fookuses on aastad 1989–2019 ning Baltimaad ja nende lähinaabrid: Venemaa, Valgevene ja Ukraina. Just sellistes geograafilistes ja ajalistes piirides soovib Vaba Lava kahe järgmise hooaja jooksul teatrikunsti vahendeid kasutades uurida inimeste saatusi. Plaanis on nii Vaba Lava Tallinna kui Narva teatrikeskustes tuua välja umbes kümme uuslavastust koostöös eesti, läti, leedu ja vene teatraalidega.

Marius Ivaškevičius ütles, et kahe järgneva teatrihooaja jooksul kutsutakse Vaba Lava kuraatoriprogrammi läti, leedu ja vene lavastajaid – igast riigist kaks. «Samas kuulutame välja Eestisisese avatud konkursi järgmiseks kaheks hooajaks, mille põhjal valime kolm kuni viis lavastusideed. Žanrilisi piiranguid pole, oodatud on lavastusprojektid poliitilisest teatrist muinasjuttudeni, psühholoogilisest teatrist düstoopiateni.»

Kandideerimiseks tuleb täita ära loomeprojekti kirjeldus ja lisada eelalrve. Loomeprojektid peavad mahtuma eelarvesse 10–20 tuhat eurot ning olema teostatavad ja esitatavad Vaba Lava Tallinna ja Narva teatrikeskuse saalides perioodil 2019 sügis kuni 2021 kevad. Kõik dokumendid koos kuraatoriprogrammi idee täieliku kirjeldusega asuvad veebiaadressil https://tallinn.vabalava.ee/ideekonkurss/. Loomeprojekte oodatakse 15. veebruariks.

 Tingimustele vastavate ideede seast teeb uus kuraator valiku ja teise vooru pääsenud kutsutakse vestlusele. Lõppvooru jõudnud tööde seast välja valitud lavastusprojekte mängitakse 2019/20 ja 2020/21 hooaegadel Vaba Lava Tallinna ja Narva teatrikeskustes. Lõplikud konkursi tulemused selguvad 2019. aasta maikuus ja tehakse teatavaks septembris.

Varasemalt on Vaba Lava kuraatorid olnud:

  • 2014/2015 rahvusvaheline teatriekspert Oleg Lojevski (Venemaa) ning teatriteadlane ja -kriitik Madis Kolk.
  • 2015/2017 rahvusvaheline teatriekspert Thomas Frank (Austria/Saksamaa) ning teatriuurija ja -kriitik Madli Pesti. Teemadeks olid «Tavalised inimesed: alastusest enam» (2015/16) ja «In I Out» (2016/17)
  • 2017/2019 rahvusvahelised teatrieksperdid José Alfarroba ja Tristan Barani (Prantsusmaa). Teemaks oli «Big Data» (andmete üleküllus) ja «Post-truth» (tõejärgsus).

Marius Ivaškevičius on Leedu proosa- ja näitekirjanik, kes on on lõpetanud Vilniuse Ülikooli leedu filoloogina. Ivaškevičius of 11 näidendi autor, mis on tulnud lavale Leedus, Venemaal, Itaalias, Prantsusmaal, Poolas, Soomes, Lätis, Uus Meremaal ja Eestis. Tema näidendeid on interpreteerinud sellised tuntud teatrilavastajad nagu Kirill Serebrennikov, Rimas Tuminas, Oskaras Korshunovas, Mindaugas Karbauskis ja Árpád Schilling. Eestis on Ivaškevičiuse loomingut lavastanud Hendrik Toompere jr Eesti Draamateatris, kellele tõi lavastus «Väljaheitmine ehk ühe õuna kroonika» Eesti Teatri Aastaauhindadel parima lavastaja preemia. Möödunud nädalal pälvis Marius Ivaškevičius Leedu suurima autasu kultuuri valdkonnas, milleks on Rahvuslik Kultuuri Auhind.

Vaba Lava on kaasaegne ja avatud etenduskunstide keskus, mis on seadnud eesmärgiks pakkuda väiketeatritele ja vabatruppidele soodsaid arengutingimusi nii Tallinna ja Narva teatrihoonete kui ka erinevate tugiteenuste näol, ning arendada rahvusvahelist koostööd. Vaba Lava on avatud uutele kooslustele ja värsketele ideedele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles