Juurikas. Kuidas me hümni laulsime

Mart Juur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupidu 
Laulupidu Foto: Ants Liigus

Naiskoori proovis läks ütlemiseks, kui noodid laiali jagati.

„Mina sellist teksti laulda ei kavatse,“ teatas Põrnavalu Alice. „Mina olen ateist. Minu usutunnistus ei luba paluda jumalat, et ta mu armsa isamaa üle valvaks.“

„Olgu pealegi,“ ütlesin mina. „Jätame jumala välja.“

„Miks figureerib hümnis läbivalt sõna „isamaa“?“, tundis Torpeedo-mutt huvi. „Sugu on sotsiaalne konstruktsioon. Säärane toksilisest maskuliinsusest läbi imbunud termin nagu „isamaa“ kinnistab soo­stereotüüpe ja patriarhaalset peremudelit, mille koht on ajaloo prügikastis!“

Torpeedo-mutiga ei jaksa keegi vaielda. Olin kohe nõus:

„Hästi, jätame isamaa välja.“

„Kui kaunis oled sa? Mis mull’ nii armas oleks ka? Mis jama see veel on? „Kaunis“ ja „armas“ on pingelise tähendusväljaga šovinistlikud väljendid. Hümni kontekstis stigmati­seerivad need sõnad rassistlikult Kolmanda maailma riike, mis teksti autori subjektiivse ja šovinistliku hinnangu alusel ei ole nii „kaunid“ ja „armsad“ kui lääne heaoluriigid, kes on oma heaolu rajanud kliima soojendamisele. Mina kui avatud meeltega maailmakodanik keeldun solvavaid sõnu suhu võtmast,“ deklareeris Kellukese Pille.

„Sobib, jätame kauni ja armsa ka välja.“

Nüüd ärkas Susliku Mahvalda:

„Hei, naised! Kui meie laulame „ei leia mina iial teal see suure, laia ilma peal“, siis justkui vaikimisi nõustume laialt levinud fallokraatliku väitega, et naised pole mitte iialgi võimelised mitte midagi üles leidma, sest meil on kana aju?“

„Muidugi on see nõnda! Just nimelt! Aitab naiste enesealandusest!“ said naised pahaseks.

Silmapilk said vastuolulised väited hümni tekstist kõrvaldatud.

„Teine salm on algusest lõpuni meheliku sildistamise tüüpnäide,“ avastas preili Kruvikeeraja. „Painav kujund isamaast kui sünnitusmasinast ja üleskasvatamismasinast solvab kõiki naisi, eriti transusid, kes ei soovi oma uhiuut raske tööga väljateenitud emakat rahvusriigi hääbuva idee teenistusse anda.“

Küsimus konkreetne: kas teine salm jääb välja või jääb hümn laulmata? Lahendust polnud tarvis kaua nuputada.

„Olemegi jumala juures tagasi,“ nentis Põrnavalu-Alice viimase salmi juurde jõudes mornilt. „Nagu ma juba ütlesin: mina jumala nime suhu ei võta!“

„Ja võtku rohkest õnnista, mis iial ette võtad sa?“ lõi Torpeedo-mutt jälle sekka. „Kui me selliseid ridu laulame, kas see tähendab, et suhtume kriitikavabalt kõigesse, mis kallis isamaa ette võtta suvatseb? Jah, just seda see tähendab! Meie ei või, ei saa, ei tohi sellega leppida!“

Lõpuks, kui kõik parandusettepanekud olid arvesse võetud ja umbrohi välja kitkutud, nägi hümni tekst välja niisugune:

Mu, mu, ja,

sa!

Ei

see,

mis ka,

sa, mu!

Sa

ja.

Mull’ sa,

mu!

Su,

mu!

Ta

ja

mis sa,

mu!

Laulsime, hingeliigutusest pisarad silmas. Aga dirigendi töö ei lõpe kunagi. Järgmisel nädalal hakkame „Püha ööd“ õppima.

Teeme rahval tuju paremaks
Teeme rahval tuju paremaks Foto: Allan Hmelnitski

NASA: päkapikud on tulnukad


Eliit ei saa enam inimkonna eest tõde varjata! NASA teadlased on sunnitud tunnistama, et tulnukad on meie planeedi enda valdusse haaranud!
„Need on imepisikesed super­intelligentsed olendid,“ kinnitab tundmatuks jääda sooviv teadlane. „Nende bioloogia ei põhine süsinikul. Tulnukad koosnevad segust, mis on põhimõtteliselt piparkoogitainas. See, mida nad oma ajuks nimetavad, on meie mõistes verivorst. Nende soontes voolab jõuluporter ja habe koosneb hapukapsastest.
Tulnukate teevad inimkonnaga julmi katseid. Öösiti tassivad tulnukad susside sisse komme ja küpsiseid, et välja uurida, kui palju maiustusi suudab ära süüa keskmine laps.“
Tulnukad suudavad hägustada inimeste reaalsustaju. Tulnukate baasi Lapimaal Rovaniemis on hakatud pidama „jõuluvana koduks“.
„Kohalikud inimesed on lagritsakommidega uimastatud. Nad liiguvad nagu zombid ja täidavad tulnukate käske,“ kinnitavad NASA teadlased. „Kui sinna satub turist, siis pannakse ta saani kinni ja viiakse „põdraga“ tulnukate emalaevale. Talle söödetakse lagritsakomme, porterit ja uimastavaid piparkooke.“
USA valitsus on tulnukate poolt ära ostetud – ameeriklased said tulnukate käest prootonkiirendi abil lendavaid „põtrasid“. Holly­wood toodab tulnukate propagandat – ohtlikke jõulufilme, millega tehakse inimkonnale ajupesu.
„Need filmid tekitavad pöördumatu ajukahjustuse,“ kinnitavad NASA ajukirurgid, ilukirurgid ja raketiteadlased ühest suust. „Pealtnäha normaalsed täiskasvanud hakkavad ajama iba „toredatest päkapikkudest“ kes toovad lastele „sussi sisse kommi“. See on kollektiivse hüpnoosi tunnus – rääkida infoajastu mingitest „päkapikkudest“, samal ajal kui tulnukad meil koduplaneedi käest ära võtavad.“
Ajupesuorganisatsioonid levitavad uskumust, nagu tegutseks tulnukad ainult jõulukuul. See on vale – tulnukas võib sulle isegi palaval suvel sussi sisse väikse „kommi“ poetada ja jõululaulu lasta. Ettevaatust hommikuti sussi jalga tõmmates!

Viimane veerg


1. Jõuluvanaks nimetatakse punase mantli ja mütsi ning valge habemega isikut, kes liikleb 24. detsembrist 27. detsembrini Eesti Vabariigi territooriumil põhjapõdra poolt veetud saanis, tuues jõulukingitusi, mis toimetatakse kohale spetsiaalses kingikotis.
2. Õigus saada jõulukingitusi on kõigil Eesti Vabariigi territooriumil elavatel isikutel sõltumata soost, vanusest, nahavärvist, seksuaalsest sättumusest või poliitilistest ja usulistest veendumustest.
3. Jõuluvana kingikoti mõõtmete summa (kõrgus + laius + sügavus) ei tohi ületada 200 cm ja kogukaal 40 kg. Lisaks standardsetele jõulupakkidele on jõuluvanal on õigus kaasa tuua ümbrises suuski, kokkupandud ja ümbrises jalgrattaid, kelke, lapsevankreid ja -kärusid, muusikariistu, ümbrises tulirelvi, vastava sertifikaadi olemasolul ka puurides või kastides väikeloomi ja linde, mis pole mõeldud põllumajanduslikuks tootmiseks või kohapeal tapmiseks ja söömiseks.
4. Jõuluvana kingikott ei tohi sisaldada radioaktiivseid, lõhke-, mürk-, sööbe-, tuleohtlikke, lehkavad ja määrivad ained ning vastava pakendita aineid ja esemeid.
5. Jõuluvana on kohustatud:
a) toimetama jõulupakid ettenähtud ajal sihtkohta, tagades nende terviklikkuse ja puutumatuse. Keelatud on süüa pakkides leiduvaid komme ja piprakooke ning juua lõhnaõlisid, odekolonne jt. alkoholi sisaldavaid parfümeeriatooteid;
b) olema korrektselt riietatud ja käituma viisakalt. Jõuluajal on jõulumehel keelatud habet ajada. Jõulumehekostüümi all tuleb kanda pikka pesu ja dresse, keelatud on enese paljastamine. Samuti on keelatud ebasündsad liigutused ja hüüatused.
6. Jõuluvanal on keelatud nõuda ühe kingipaki eest rohkem kui ühte luuletust, laulu või tantsunumbrit. Jõuluvana ei tohi kingisaajaid sülle võtta, neid käega katsuda ega teha ahistavaid ettepanekuid.
7. Jõuluvanal on lubatud kingituse kätteandmisest keelduda, kui paki saaja teeb jõuluvanale ahistavaid ettepanekuid või üritab jõuluvanal riideid seljast kiskuda.
8. Jõuluvana tohib enesekaitseks kanda kaasas vitsakimpu, pipragaasiballooni või gaasipüstolit, käeraudu, kilpi ja kumminuia.
9. Kontrolli alt väljunud jõulupeo laialiajamiseks võib jõuluvana kohale kutsuda spetsiaalse märuliüksuse, kes ajab märatsejad piprakoogikahuriga laiali ning konfiskeerib kingitused.
10. Jõuluvana, kellel on punane nina, ei tohi hüpata üle laualina, sest laualina võib käriseda ja jõuluvana väriseda.

Ainult digilehes


Edetabel: 100 kaunimat Eesti tagumikku!
***
Appi! Kendall Jenneri õhtukleit ei paistnud üldse läbi.
***
Vaata galeriid! Orav näris Leonardo Di Caprio püksid läbi.

tõehetk
„Tõepoolest läks totakalt, et mitte öelda isegi nõmedalt.“
Indrek Saar

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles