Pärnu raekoja fassaadil näeb toomapäeval pimeduse ja valguse etendust

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu raekoja fassaadil ette kantav audiovisuaalne etendus „Pimeduse valgel“ keerleb toomapäeva ja talvise pööripäeva ümber, mil valgus hakkab pimeduse üle taas võimust võtma. See on omamoodi versioon Koidu ja Hämariku loost.
Pärnu raekoja fassaadil ette kantav audiovisuaalne etendus „Pimeduse valgel“ keerleb toomapäeva ja talvise pööripäeva ümber, mil valgus hakkab pimeduse üle taas võimust võtma. See on omamoodi versioon Koidu ja Hämariku loost. Foto: Argo Valdmaa

Käib Pimedusest läbi raske ohe. Kuid samal ajal mõtleb ta: „Eks näis.“ Ja leiab ennast kõikjal varjudes. Ei Valgus saa neid kustutada, ta võitleb vingudes ja karjudes. 

Valgusest ja Pimedusest luulelise jutustuse kirjutanud Ott Kilusk, videomeister Argo Valdmaa, lavastaja Kaili Viidas, helikujundaja Janek Kivi ja valgusmeister Kalle Kuningas on kõik teatrihundid – teatritaustaga inimesed, kes ei luba endal latti alla lasta. Sestap läheb toomapäeval Pärnu raekoja fassaadil lahti ehtne valguse, pimeduse, poeesia, varjuteatri ja videomapping’u audiovisuaalne vaatemäng.

​Pärnu linnapea on jõulurahu varem tihtipeale välja kuulutanud tule- ja tantsuetenduse saatel – kas raekoja juures või Vallikäärus. See on olnud ühekorra-show, kuniks tuleskulptuur tuhaks variseb. Tantsijad on kaasatud tänavugi, ent nad liiguvad varjudena raekoja akendel. Vana hoone fassaad viskub kordamööda valgusse ja pimedusse, lendab kildudeks või upub värvivihkudesse, pakkudes üllatusmomente täpselt sedamoodi, nagu Kiluski jutustuses sündmused arenevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles