Auhinnatud itaalia draama «Õnnelik Lazzaro» jõuab kinodesse

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Õnnelik lazzaro».
«Õnnelik lazzaro». Foto: Kaader filmist

Alates 21. detsembrist on Eesti ekraanidel Cannes'i filmifestivalil parima stsenaariumi auhinnaga pärjatud «Õnnelik Lazzaro» («Lazzaro felice») ‒ muinasjutuline lugu Itaalia noormehest, kelle headus ja siirus ületavad ajapiire.

Väikeses Itaalia külas väsimatult tubakapõllul tööd rabava suure pere liikmed elavad justkui ammu unustatud ajal, alludes oma tegemistes naabruses asuva markiis de Luna võimule. Üks tublimaid töömehi on noor Lazzaro, nii siiras ja abivalmis, et teda peetakse lihtsameelseks ja kasutatakse halastamatult ära. Ka tema uus sõber, markiisi poeg Tancredi, vajab Lazzarot oma kavala plaani ellu viimiseks, kuid heatahtliku noormehe meelest ongi sõprus just selline ning võib ületada ka ajapiire. Kui tsivilisatsioonist eraldatud külakese elu leiab ootamatu lõpu, saab Lazzarost mineviku saadik kaasaegses maailmas.

Paljude kriitikute hinnangul aasta parimate filmide hulka kuuluva «Õnneliku Lazzaro» režissöör Alice Rohrwacher on oma kõigi kolme täispika filmiga jõudnud Cannes'i filmifestivali programmi ja noppinud sealt auhindu. Nagu kõigis varasemaiski filmides, on ka seekord peategelaseks teismeline, kelle jaoks on võrdselt olulised minevik, olevik ja tulevik. «Kuigi Lazzaro ei ole teismeline, kellega samastuda. Ta on pühak, ikoon. «Õnnelik Lazzaro» on muinasjutt noormehest, kes usaldab oma ligimest pimesi, tõelisest inimesest, kes on piiritult abivalmis,» on režissöör öelnud. Oma filmi maagiliseks realismiks nimetama Rohrwacher ei kipu, sest tema jaoks on kogu kinokunst ühtviisi nii maagia kui ka realism.

Varemgi oma filmidesse amatöörnäitlejaid kaasanud Rohrwacheril vedas, kui ta leidis Lazzaro rolli siiruse kehastuse Adriano Tardiolo. Itaalia kinoekraanide raudvarast teeb filmis kaasa Nicoletta Braschi ning mitmes Euroopa riigis kanda kinnitanud alati usaldusväärne Sergi Lopez. Režissööri ammuseim koostööpartner on mõistagi tema vanem õde Alba Rohrwacher, kes on tõusnud üheks Itaalia kino säravaimaks täheks ja peaks Eesti publikule enim tuttav olema pikantsest suhtedraamast «Täiuslikud võõrad». Oma rolliga "Õnnelikus Lazzaros" kandideeris Alba Rohrwacher ka Euroopa parima näitlejanna auhinnale, kuid seekord ei võitnud.

«Õnnelik Lazzaro» linastub alates 21. detsembrist kinodes Artis ja Sõprus ning uuel aastal Tartu Elektriteatris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles