Jaan Tõnisson 150. Viljandimaalt pärit suurmehe suguvõsa lugu

Fred Puss
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Tõnisson abikaasa ja lastega 1928. aastal. Istuvad tütar Hilja, Hilda Tõnisson, Jaan Tõnisson ja tütar Lagle, seisavad pojad Heldur, Ilmar ja Lembit-Rein.
Jaan Tõnisson abikaasa ja lastega 1928. aastal. Istuvad tütar Hilja, Hilda Tõnisson, Jaan Tõnisson ja tütar Lagle, seisavad pojad Heldur, Ilmar ja Lembit-Rein. Foto: Postimehe arhiiv

Viljandi kant on meile andnud Tallinna ja Tartuga võrreldaval arvul suurhingi. Teiste hulgas on sealt pärit endine Postimehe peatoimetaja ja riigivanem Jaan Tõnisson, kirjutab oma ülevaates ajaloolane Fred Puss.

Jaan Tõnissoni teadaolevad esivanemad on pärit Viljandi külje alt – mõne kilomeetri raadiusest tema enda sünnikohast praeguses Surva külas. See kuulus Viljandi maakonda, Viljandi kihelkonda ja Viljandi mõisapiirkonda.

Viljandi linn ja kihelkond on andnud Eestile absoluutarvudes Tartu ja Tallinnaga võrreldava hulga suurmehi. Elanikkonna suurust arvestades ületavad Viljandi ning selle naabrid Paistu ja Tarvastu kihelkond koos sealt 19. sajandi keskpaiku toimunud suure väljarände sihtkohtade Rannu ja Rõngu kihelkonnaga (peale Paistu piirnevad need kõik Võrtsjärvega) oma sõjaeelsete ühiskonna- ja kultuuritegelaste hulga poolest teisi Eesti piirkondi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles