Weekend, Aadu Sitapea ja vallandamine ehk enim loetud kultuurilood aastal 2018

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
In Graafika näituse avamine Pärnu linnagaleriis.
In Graafika näituse avamine Pärnu linnagaleriis. Foto: Alar Raudoja

Tänavu möödus kultuurirohkelt: Pärnu linn ja maakond tähistasid "Eesti Vabariik 100" kümnete kontsertide, näituste, etenduste, kodanikualgatuste ja muude projektidega, täites külad, rahva- ja kontserdimajad, liivaranna ja interneti avarusedki. 

Pärnu Postimees annab ülevaate 2018. aasta loetumatest kultuurilugudest, mis jäid silma kas ilu või valuga. 

1. Linnaorkestri juht sai bussitrepil hundipassi

Direktor vabastati ametist selle aasta juunis. 
Direktor vabastati ametist selle aasta juunis. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu linnavalitsus vabastas linnaorkestri direktori Krista Kingo päevapealt ametist, sest ei pidanud tööandjana võimalikuks töösuhet jätkata. Kollektiivi liikmed nentisid, et Kingoga mindi vastuollu jõulise enesekehtestamise ja jäikuse tõttu probleemide lahendamisel. 

2. Weekend Festival tahab Pärnu liiva jalgelt pühkida

Martin Solveig Weekend Festivalil.
Martin Solveig Weekend Festivalil. Foto: Mailiis Ollino

Ürituse korraldajad leidsid, et Pärnus on raske teha jätkusuutlikku ja kasumit teenivat festivali. Mõte kolimisest oli teada linnalegi ja juba tänavuse muusikapeo ajal. Nii märkis abilinnapea Rainer Aavik, et suvepealinna tuleb leida teistlaadi üritus, mis kultuurielu elavdaks. 

3. Weekend Festivali blogi

Pealaval esinenud Ameerika hiphoppar Desiigner oli julge. 
Pealaval esinenud Ameerika hiphoppar Desiigner oli julge. Foto: Mailiis Ollino

Tänavu neljandat korda Pärnu liivarannal toimunud tantsumuusikafestival Weekend tõi suvepealinna tuhanded noored Eestis, Lätis, Leedust ja kaugemaltki. Pärnu Postimees vahendas kolmepäevast sündmust blogis, andes fotode ja videotefa edasi festivalimelu. 

4. Pärnu linnavalitsus määras Aadu Sitapeale stipendiumi

Aadu Sitapea astus esimest korda punkbändiga lavale 1989. aasta novembris.
Aadu Sitapea astus esimest korda punkbändiga lavale 1989. aasta novembris. Foto: Erakogu

Linn eraldas legendaarsele punkarile Marek Hinriksonile ehk Aadu Sitapeale kopsaka loomestipendiumi, mis mõeldud CD-kogumiku kujundamiseks ja loomiseks. 

5. Droonifotod: sadade tantsijate uhked mustrid öisel Vallikääru aasal

Vabaõhulavastus "Saja-aastane öö" Pärnu Vallikääru aasal pakkus publikule võrratu värvimängu.
Vabaõhulavastus "Saja-aastane öö" Pärnu Vallikääru aasal pakkus publikule võrratu värvimängu. Foto: Reimo Ruubel

20. augusti õhtul tõid 700 esinejat Pärnu Vallikäärus lavale kohalikel pärimuslugudel põhinevad rahvamuusika ja -tantsu uudisteosed. Kõlasid Pärnumaa pillilugudest, lauludest ja laulumängudest ajendatud rahvamuusikatöötlused, samuti sai näha täiesti uusi tantse. 

6. Galerii: Virtsus kogeti inimtühja paiga võimet tekitada loovimpulsse

Saamaks aimu, milliseid loovimpulsse tekitab inimtühi paik, läksid huvilised Virtsu osa saama kunstifestivali Toortuumik kulminatsioonist.
Saamaks aimu, milliseid loovimpulsse tekitab inimtühi paik, läksid huvilised Virtsu osa saama kunstifestivali Toortuumik kulminatsioonist. Foto: Lilli Tölp

Kui visuaalkunsti näitusi ollakse harjunud esitlema ja külastama valgetes steriilsetes galeriides ja tantsuetendusi vaatama blackbox’i mustade seinte vahel, raamisid Virtsus teoseid vaid horisont, maa ja taevas, mis paeluski Põhja- ja Baltimaade ülikoolide erisuguste erialade tudengeid võimalusest haarama.

7. Selgusid Pärnu filmifestivali võitjad

Pärnu uue kunsti muuseum, Pärnu 32. filmifestival "Elamise kunst".
Pärnu uue kunsti muuseum, Pärnu 32. filmifestival "Elamise kunst". Foto: Urmas Luik

Pärnu 32. filmifestivali võitjad selgusid 30. juuli hilisõhtul. Parimaks Eesti dokumentaalfilmiks tunnistas žürii Jaanis Valgu linateose „Ahto. Unistuste jaht”. Eesti rahvas hääletas ülekaalukalt parimaks dokiks Rootsi režissööri Erik Gandini filmi „Mässaja kirurg”. Samuti anti üle väljapaistvaima kunstilise linateose ja lastefilmi auhind. 

8. Rahvusvaheline aktinäitus avati minoorsetes toonides

Pärnu uue kunsti muuseumis avati 25. rahvusvaheline aktinäitus "Mees ja naine".
Pärnu uue kunsti muuseumis avati 25. rahvusvaheline aktinäitus "Mees ja naine". Foto: Joosep Laik

Kui varasemail aastail oli Pärnu kunstisuve rikastanud rahvusvahelise aktinäituse “Mees ja naine” avamine huvilistele meelde jäänud rõõmsana, siis 25. korda uue kunsti muuseumis (UKM) vaataja ette jõudnud näitus algas nukralt.

Aktinäituse tänavune alateema oli meri. Väljapaneku fookuses aga ikka inimkeha, hinge ilu ja harmoonia.

9. Linnagaleriis avati mitme riigi kunstnike näitus

In Graafika näituse avamine Pärnu linnagaleriis.
In Graafika näituse avamine Pärnu linnagaleriis. Foto: Alar Raudoja

Linnagalerii In Graafika näitusel esitleti rahvusvahelist kunsti, eksponeerides töid nii Fääri saartelt kui Islandilt. Ekstravagantsel ja julgel avamisel nägi paljaid kehi, popkunsti ja performance'it. 

10. Pärnakatest ema ja tütar võitsid ERMi näituseideede konkursi

Näituse kuraatorid olid fotograaf Marjaana Vaher ja tema Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis õppiv tütar Elis Vaher.
Näituse kuraatorid olid fotograaf Marjaana Vaher ja tema Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumis õppiv tütar Elis Vaher. Foto: Marit Kuusk

Eesti Rahva Muuseumi (ERM) näituseideede konkursi „Oma näitus“ võitjaks tuli publikuhääletusel enim hääli kogunud „Vormitud lugu 12“, mille autorid on ema ja tütar Marjaana ja Elis Vaher. Võidutöö „Vormitud lugu 12“ räägib sellest, kuidas võiks kanda koolivormi 1.–12. klassini. 

11. Nooruse majas pärjati linna tänavuse kultuuripreemia laureaate

Korraldajapreemia pälvis Jekaterina Põldots.
Korraldajapreemia pälvis Jekaterina Põldots. Foto: Mailiis Ollino

6. detsembri õhtul kuulu­tati välja ja anti Pärnu Nooruse majas pidulikult üle linna tänavused kultuuri aastapreemiad. Korraldajapreemia pälvis vabaõhuetenduse "Saja-aastane öö" organiseerija Jekaterina Põldots ja loomingupreemia 100 Pärnu kodu jäädvustamise eest fotokunstnik ja illustraator Andres Adamson.

12. Sütevaka Õpside Bänd tähistas 20 aasta juubelit raju kontserdiga

Tänavu 20 aasta juubelit tähistav Sütevaka Õpside Bänd andis kooli saalis õpilastele, vilistlastele ja lapsevanematele kontserdi.
Tänavu 20 aasta juubelit tähistav Sütevaka Õpside Bänd andis kooli saalis õpilastele, vilistlastele ja lapsevanematele kontserdi. Foto: Laura Rohtlaan

Sütevaka Õpside Bänd sai alguse aastal 1998 ja loodi esmalt vaid üheks ürituseks. Kollektiivi on 25 aastaga kuulunud ligemale 25 õpetajat. Kontserte antakse üksnes erilistel sündmustel. Erakordsed etteasted meelitavad aga saali alati sadakond õpilast, vilistlast ja lapsevanemat. 

13. Trad. Attack! tõi Sindi seltsimaja puupüsti rahvast täis

Oma Eesti tuuri kümnenda kontserdi andnud muusikud kiitsid Sindi seltsimaja kui senist parimat esinemispaika ja publikut, mille hulk ületas kõik eelmised.
Oma Eesti tuuri kümnenda kontserdi andnud muusikud kiitsid Sindi seltsimaja kui senist parimat esinemispaika ja publikut, mille hulk ületas kõik eelmised. Foto: Lilli Tölp

Aastal 2013 moodustatud folkansambel andis pärnumaalastele meeleoluka kontserdi. Rahvast oli muusikute endi sõnutsi rohkem kui mõnel teisel esinemisel. Esinemispaika ja kuulajaid iseloomustasid nad ainult heade sõnadega. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles