Mine kinno, teatrisse või muuseumisse, et hoida depressioonirisk madalal

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kultuuriüritused hoiavad ka vananedes tuju hea ja vaimu erksana.
Kultuuriüritused hoiavad ka vananedes tuju hea ja vaimu erksana. Foto: Monkeybusiness Images / PantherMedia / Monkeybusiness Images

Kino, teater ja teised kultuuriüritused aitavad vananedes masendust vältida. Mida rohkem väljas käia, seda vähem esineb depressiooni, leidis Suurbritannia uuring.

Londoni Ülikooli kolledži (UCL) uuring näitas, et depressiooni risk väheneb 32 protsenti vaid iga paari kuu tagant kultuuriüritustel käimisega. Kui kino, teatrit, näitust või kontserti külastatakse iga kuu, langeb depressioonirisk 48 protsenti, vahendab US News

Uuringu tulemused põhinevad kümnendi jooksul kogutud andmetel, mis vaatasid, kuidas mõjub kultuurielus osalemine, teatris, kinos, kontsertidel või muuseumis käimine üle 50-aastaste inimeste depressiooni tekkeriskile. Uuringus kasutati Inglise pikaajalise vananemise uuringu andmeid ning vaadeldi 2000 mehe ja naise depressiooniriski ja kultuuri tarbimise harjumusi 10 aasta jooksul.

Kultuuriüritustel käimise juures paistab olevat mitmeid positiivseid kõrvalmõjusid, mis eakaid depressiooni eest kaitsevad. Esiteks tuleb üritustele minekuks välja minna, mis toob juba kaasa kerge füüsilise koormuse. Lisaks pakub see võimalust sotsiaalses elus osaleda, mis vähendab üksindust ja eraldatust. Kokkupuude kunstiga vähendab stressi ja põletikku kehas, mida seostatakse depressiooniga.

Sotsiaalne või kultuurieluline aktiivsus ennetab mitmel moel depressiooni ja vaimse võimekuse langemist. Need tegevused ergutavad mõtlemist, tekitavad rõõmupakkuvaid tundeid ja emotsioone ning pakuvad võimalust teiste inimestega kokku puutuda. Kõik see parandab vaimset tervist. Lisaks võivad kultuurielamused ergutada heaoluhormooni dopamiini vabanemist ajus. Kokkuvõttes näitavad uuringu tegijate sõnul nende tulemused, et kultuurüritustel osalemine ei hoia eemal mitte ainult depressiooni, vaid ka vähendab dementsuse, kroonilise valu ja enneaegse surma riski.

Uuring avaldati ajakirjas British Journal of Psychiatry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles