Kes võidab rahva südame telekanalite lõpuspurdis? (1)

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Aastavahetust Kanal 2ga» vaevad (vasakult) Robert Rool, Piret Laos ja Jüri Butšakov, külaliste hulka kuuluvad laulja Laura Põldvere (paremal) koos postitantsutreener Pia Pikkoriga.
«Aastavahetust Kanal 2ga» vaevad (vasakult) Robert Rool, Piret Laos ja Jüri Butšakov, külaliste hulka kuuluvad laulja Laura Põldvere (paremal) koos postitantsutreener Pia Pikkoriga. Foto: Madis Sinivee

Arter uuris kolme suure telekanali juhtidelt ja tegijatelt, millega nad aasta viimasel päeval rahva tuju üleval hoiavad. Selgus, et traditsioonid püsivad kindlalt, ent tuleb ka mõningaid uuendusi.

Kell 21.15 ilmuvad ETV ekraanile Mart Juur ja Peeter Oja ning algab «Ärapanija» – esmalt 20 minutit ning pärast saate «Sajaga edasi, Eesti!» seitsmendat lülitust kell 22.15 veel pool tundi. Varem igal nädalal ekraanil olnud huumorisaade on kolmandat aastat järjest kavas aasta viimasel päeval. «Ärapanija» toimetaja Mart Normet ei salga, et lihtsam oleks teha tihedama regulaarsusega saadet kui sellist, mis läheb eetrisse vaid korra aastas, sest möödunule tagasi vaadates on paljud satiirilist käsitlust pakkunud teemad end nüüdseks ammendanud või vajunud lihtsalt unustuse hõlma.

Aga huumori puhul, tõdeb Normet, pole tähtis ainult see, mida öeldakse, vaid ka see, kes seda ütleb. Juur ja Oja on Normeti väitel omas žanris ütlejatena Eestis absoluutsed kuningad. «Teised, kes ka proovivad, ei mõju veenvalt,» sedastab ta. «Üks asi on [öeldu] plahvatuslik üllatus, teine asi [ütleja] usaldusväärsus: sa pead usaldama koomikut, et see, mis ta teeb, on päriselt nali. See on peen mäng.» Ent siis lisab: «Ja loomulikult, maksumaksjad ja ERRi nõukogu liikmed: tuleb mitu labast sketši, luban!»

TV3 vastab huumoririndel ETV-le «Edekabeliga», mida Henrik Normann teeb juba 17. aastalõppu jutti. Aga ta ei kirjuta saate edu üksnes enda arvele. Ta kiidab ka oma meeskonda, näiteks draamateatri jumestuskunstnikku Mare Bachmanni, kes «teeb minust selle, kes ma olen».

Kõige tähtsam küsimus enne, kui Normann kedagi parodeerima hakkab, on tema sõnul järgmine: «Aga miks ma pean teda tegema?» Teisisõnu: «Miks ta on oluline, et teda üldse parodeerida?» Ta vastab: «Parodeerida saab ainult inimesi, kes on olulised. Punkt.»

Kui «Ärapanija» tegijad saavad pihta ja ära panna, siis huvitav, mida annab «Edekabel» Normannile? «Ma ei astu võtteplatsile mõttega, et saaks kellelegi ära panna,» lausub ta. «Mõned inimesed võiks pigem tõusta.» Lahtiseletatult: need, keda «Edekabel» parodeerib, võiks tunda end hoopis kõrvust tõstetuna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles