Kuulus Uffizi galerii survestab Saksamaad tagastama natside varastatud maali (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uffizi galerii direktor Eike Schmidt fotoga Jan van Huysumi maalist «Vaas lilledega». Tema kinnitusel jääb mustvalge jäädvustus meistriteosest galerii seinale seni, kuni maali originaal tagastatakse muuseumile.
Uffizi galerii direktor Eike Schmidt fotoga Jan van Huysumi maalist «Vaas lilledega». Tema kinnitusel jääb mustvalge jäädvustus meistriteosest galerii seinale seni, kuni maali originaal tagastatakse muuseumile. Foto: AFP/SCANPIX

Itaalia Firenze mainekas Uffizi galerii nõuab, et Saksa valitsus aitaks neil tagasi saada maali, mille 1943. aastal varastasid natsiväed ning mis praegu on ühe Saksa perekonna omanduses.

Uffizi galerii direktor Eike Schmidt ütles, et Saksa valitsusel on moraalne kohustus aidata tuua Hollandi meistri Jan van Huysumi natüürmort «Vaas lilledega» tagasi muuseumisse.

Teos pandi esmakordselt Firenzes galeriisse välja 1824. aastal, kuid 1943. aastal viisid taanduvad Saksa väed selle kaasa.

Perekond, kelle käes maal on, on oma esindajate vahendusel nõudnud teose tagastamise eest raha, kuid Uffizi galerii keeldub selle eest maksmast.

Saksa valitsuse väitel pole neil võimalik sekkuda, kuna kuriteod aeguvad 30 aasta jooksul.

«Selliste asjade pärast pole Teise maailmasõja ja natside hirmuvalitsuse haavad endiselt paranenud,» ütles aga muuseumijuht Schmidt Uffizi galerii veebilehel avaldatud teates.

Galerii kinnitusel ostis maali 19. sajandi alguses Toscana suurhertsog Leopoldo II ning enam kui sajandi oli see galeriis kõrvuti teiste Hollandi meistrite teostega. 1940. aastal, kui Itaalia astus Teise maailmasõtta, evakueeriti maal ühte Firenze lähikonnas asuvasse külla.

1943. aastal hõivasid Saksa väed selle koos mitme teise kunstiteosega.

Maali asukoht selgus alles 1991. aastal pärast Saksamaa taasühinemist, kuid kõik katsed seda taas Uffizi galeriisse toimetada on seni ebaõnnestunud.

Sakslasest muuseumijuht Schmidt on kutsunud Saksamaad üles tühistama kuriteo aegumise klauslit natsivägede varastatud kunstiteoste puhul, nii et kõik röövitud esemed saaks tagastatud nende seaduslikele omanikele.

Uffizi galeriis ripub mustvalge foto «Vaasist lilledega», mille juures nii inglise, saksa kui ka itaalia keeles kiri «Varastatud». Schmidti sõnul jääb foto sinna seni, kuni maal jõuab muuseumisse tagasi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles