Lahkunud on kunstnik Silvi Kalda

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvi Kalda.
Silvi Kalda. Foto: Erakogu

21. detsembril lahkus meie seast oma 90. sünnipäeva lävel Eesti nahakunsti klassikuna tuntud Silvi Kalda (sündinud 16. jaanuaril 1929), Eesti Kunstnike Liidu liige alates 1959. aastast ja Eesti Nahakunstnike Liidu auliige alates 2009. aastast. Kalda oli erialale andunud kunstnik ja paljude aastate vältel järeltulevaid nahakunstnikke pühendunult koolitanud õpetaja.

Silvi Kalda lõpetas 1956. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi nahkehistöö erialal, töötas mõnda aega Tartu ja Tallinna kunstitoodete kombinaatides teostuskunstniku ja meistrina, kuid tema tõeline kutsumus avanes, kui temast sai ERKI nahkehistöö kateedri õppejõud (1967‒1993, alates 1987. aastast dotsent). Ta oli üliõpilastele suur autoriteet selgepiiriliste esteetiliste tõekspidamiste ja kindlakäelise juhendamisega, mis innustas püüdlema korrastatud, harmooniat ja ilu hindava maailma poole. Juhendatava loomingulisi otsinguid saatis pea alati särasilmse õppejõu vaimustus, kui ta osutas võimaluste paljususele valikutes. Ta oli oma üliõpilaste suhtes emalikult hoolitsev ja tööle õhutav, reibas ja särav, kolleegi ja sõbrana laitmatu ja korrektne.

Alates 1994. aastast jätkas Silvi Kalda vabakutselise kunstnikuna aktiivset näitusetegevust. 1951. aastast alates osales ta kõikidel vabariiklikel tarbekunstinäitustel ja tegi rea isiknäitusi Tallinnas, Keilas, 2010. aastal Kaunases. Erinevate väljapanekute valikus oli köiteid, külalisraamatuid, loodusest ja ümbritsevast elust inspireeritud originaalseid ja fantaasiaküllaseid kompositsioone, kus lisaks nahale võis näha fotosid, kuivatatud taimi, eriti aga säravat vaske või muud pidulikku. Suurvormiks kujunes «Silvi Kalda ja diplomandid» näituste seeria Harjumaa Muuseumis, millega kaasnesid õpikojad Silvi Laulasmaa suvekodus. Tema jätkuvalt tihe kontakt oma üliõpilastega oli tähelepanuväärne.

Tema loomingus on alati olnud tähtsal kohal kuldamine ja nahavool, kuid eriti iseloomulikuks peetakse kuldaktsente heledal nahal või pärgamendil. Hilisemat perioodi ilmestas rohkete metalldetailide kasutamine. Silvi Kalda töid on eksponeeritud Saksamaal, Venemaal, Taanis, Itaalias ja Leedus. Kalda on oma loominguga pälvinud mitmeid autasusid, olulisimate hulka kuuluvad: 1978, 1987 – preemia vabariiklikul köitekunstinäitusel, 1982 – Eesti Kunstnike Liidu tarbekunstinäituse aastapreemia, 1983 – Baltimaade tarbekunstitriennaali medal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles