Tõnu Kaljuste sai väärika rahvusvahelise auhinna (1)

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kaljuste ja Arvo Pärt
Tõnu Kaljuste ja Arvo Pärt Foto: Kaupo Kikkas/ECM

International Classical Music Awardsi (ICMA) zürii tunnustas dirigent Tõnu Kaljustet kaasaegse muusika  audio-ja videosalvestuste kategoorias.

Kaljuste sai auhinna Arvo Pärdi sümfooniate plaadistuse eest koos Wcorclawi filharmoonikutega. Album ilmus ECM New Series 2600 sarjas. Zürii sedastas oma otsust põhjendades, et paljude aastate jooksul on Kaljuste olnud üks kõige viljakamaid ning mõjukamaid Pärdi muusikalise kosmose interpreteerijaid. Tema tundlik lähenemine Pärdi loomingule avab tee läbi erinevate heliloomingustiilide, nagu näiteks neoklassika, serialism, greogoriaani laul ja kirikuslaavi muusika. Lisaks eeltoodule avab Kaljuste tee helilooja sügavatesse vaimsetesse rännakutesse.

«Minu jaoks teeb selle tunnustuse väärtuslikuks , et selle auhinna määravad rahvusvahelised klassikalise muusika ajakirjad. See pole ühe ajakirja või toimetuse  üritus, vaid rahvusvahelise muusikakriitikute koostöö tulemus,» kommenteeris Kaljuste. «Mõistagi on meeldiv, kui su album on nomineeritud kõrvuti Berliini Filharmoonikute John Adamsi albumiga ja su salvestust hinnatakse niivõrd, et saad auhinna.»

ICMA žürii tunnustas veel üht eestlast, bariton Lauri Vasarat. Videokategoorias anti auhind «Figaro pulmale», kus Vasar on peaosas.

Auhind antakse üle 10. mail Luzernis. Kõigi tänavuste ICMA laureaatidega saab tutvuda siin.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles