Rootsi multikulti kunst tuli viltuses majas tartlaste ette (1)

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse «Lugusid kuulumisest» üks kuraatoreid Hanna-Liis tutvustas Kont Meriç Algüni installatsiooni «Laenutamata raamatute kogu».
Näituse «Lugusid kuulumisest» üks kuraatoreid Hanna-Liis tutvustas Kont Meriç Algüni installatsiooni «Laenutamata raamatute kogu». Foto: Sille Annuk

Tartu kunstimuuseum avas eile raeplatsi viltuse maja teisel korrusel rahvusvahelise näituse «Lugusid kuulumisest». See koosneb mitmekultuurilise Rootsi nüüdiskunsti teostest, mis käsitlevad kuulumist ja kõrvalejäetust puudutavaid ühiskondlikke valukohti ning mille autorite hulgas on ka immigrante ja immigrantide lastena Rootsis sündinud kunstnikke.

Näituse vaatajaid võtab vastu suur elektrilühter, täpsemini teos seeriast «Kaksteist kolmkümmend», mille autor Sirous Namazi on sündinud Iraanis ja tegutseb Rootsis.

«Ta pidi koos perega aastal 1986 lahkuma kodumaalt usupõgenikuna, tema kodu hävitati,» ütles näituse üks kuraatoreid Hanna-Liis Kont (teine on Joanna Hoffmann). «2014. aastal lõi ta objektide sarja, mille aluseks on tema ja ta pere mälestused kunagisest kodust. Samasugune lühter, mis on mälu põhjal taasloodud, oli tema kodus.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles