Risto Joostile antakse pidulikul kontserdil üle aasta muusiku tiitel

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent Risto Joost.
Dirigent Risto Joost. Foto: Tõnu Tormis

Teisipäeval, 22. jaanuaril kell 19 antakse Tallinnas ERRi Uudistemaja 1. stuudios pidulikul stuudiokontserdil Risto Joostile üle tiitel aasta muusik 2018. Kontserti vahendavad Klassikaraadio, Vikerraadio ja Raadio 4 ning otsepildis ERRi kultuuriportaal.

Kontserdil esinevad koos laureaadiga Tallinna Kammerorkester, klavessiinimängija Reinut Tepp ja saksofonist Raivo Tafenau. Kavas on Alfred Schnittke «Moz-Art à la Haydn», Henry Purcelli aaria «Be Welcome Then, Great Sir», Georg Friedrich Händeli aldi aaria «O Thou That Tellest Good Tidings to Zion» oratooriumist «Messias» ja Jaan Räätsa kontsert kammerorkestrile nr 1.

Risto Joosti mõtetega muusikast saab tutvuda juba täna õhtul ETV2 vahendusel, kui kell 21.30 võõrustab aasta muusikut «Plekktrummi» saates Joonas Hellerma. Sel neljapäeval jõuab ETV ekraanile ka Jaanus Nõgisto autorifilm «Päikesepoiss Risto Joost», mis näitab olulisemaid hetki Risto Joosti loometeelt ning annab peategelase kõrval sõna Eesti muusika suurkujudele Neeme Järvile, Tõnu Kõrvitsale, Tõnu Kaljustele, Annely Peebole, Risto Joosti koolikaaslastele jt.

Tänavune aasta muusik Risto Joost on oma põlvkonna muusikute hulgas üks tähtsamaid esindajaid ja visionääre, kelle kontserdid nii dirigendi kui ka lauljana on kõrgetasemelised ja inspireerivad. Eesti Rahvusringhäälingut seob Risto Joostiga pikaajaline koostöö, Klassikaraadio on vahendanud otseülekandes ja jäädvustanud suure osa tema kontsertidest.

Eesti Rahvusringhääling on aasta muusiku tiitlit andnud välja juba 1982. aastast. Aasta muusiku aunimetuse saab muusik, kelle loomingulised saavutused on edendanud Eesti muusikakultuuri ja kes on teinud koostööd Eesti Rahvusringhäälinguga. Tiitli on pälvinud teiste hulgas Paavo Järvi (2012), Ivo Linna (2009), Tiia-Ester Loitme (2008), Rein Rannap (2002), Tõnu Kaljuste (1998), Erkki-Sven Tüür (1996), Valter Ojakäär (1993), Alo Mattiisen (1988), Kalle Randalu (1982) jt. Mullu pälvis aasta muusiku tiitli dirigent Jaan-Eik Tulve.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles