Kumu näitab filmi mässavast kirurgist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Gandini dokumentaalfilm "Mässaja kirurg".
Erik Gandini dokumentaalfilm "Mässaja kirurg". Foto: Erakogu

Miski pole kirurg Erikule võimatu: Rootsi meditsiini ülereguleerituse eest Etioopasse põgenenuna opereerib ta seal akutrelli ja rattakodaraid kasutades sadu hädalisi päevas. «Mässaja kirurg» linastub sel kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide programmis.

Erik Gandini film portreteerib meest, kes armastab üle kõige oma tööd – opereerimist. Paraku kulub üha enam aega paberimäärimisele ja lõputute reeglite järgimisele. Ta otsib pääseteed Etioopiast – tõelisest kirurgi paradiisist, kus ukse taga ootavad elavas järjekorras sajad hädalised ja nende aitamist ei takista jäik bürokraatia.

Tõsi, puudus on ka elementaarsetest töövahenditest, aga sellest saab üle, kui on olemas kohalik supermarket. Erik tõestab, et tuhandeid eurosid maksvate instrumentide asemel piisab kirurgile ka nii lihtsatest asjadest nagu akutrell, toru- ja juukseklambrid, rattakodarad ja muu käepärane – peaasi, et patsiendid abi saavad.

Linateos pälvis eelmisel suvel Pärnu filmifestivalil ülekaalukalt Eesti rahva auhinna.

Pärnu filmifestivali kavast on pärit ka teine kolmapäeval linastuv film, Portugali režissööri Francisco Carvalho «Kaugel Amazonasest». 1783. aastal reisis loodusteadlane Alexandre Rodrigues Ferreira Amazonasesse. Sajandeid hiljem on tema aastaid kestnud rännu tummadeks tunnistajateks ekspeditsioonil kohatud hõimudele kuulunud esemed, loomad ja taimed, mille teadlane Portugali kaasa tõi. Pärnu filmifestivalil võitis «Kaugel Amazonasest» parima lühifilmi auhinna.

23. jaanuaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidev Pärnu filmifestivali auhinnafilmide seanss on tasuta. «Mässaja kirurgil» on eesti- ja «Kaugel Amazonasest» ingliskeelsed subtiitrid.

Seanss kuulub kultuuriteemalistele filmidele pühendatud dokumentaalfilmide sarja «Kumu dokumentaal», mida korraldavad Kumu ja PÖFF.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles