Pidetu ja pingevaba «Persona»

Kerli Jõgi
, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatajate ees on näitleja Elisabet Vogler (vasakul, Linda Kolde) ja hooldusõde Alma (Ragne Pekarev).
Vaatajate ees on näitleja Elisabet Vogler (vasakul, Linda Kolde) ja hooldusõde Alma (Ragne Pekarev). Foto: Gabriela Liivamägi/Vanemuine

Vanemuise väikeses majas etenduv «Persona» on kahtlemata julge lavastus, mida on raske vaadata paralleele tõmbamata. Ja kuigi Ain Mäeotsa lavastus suudab tekitada vähemalt sama palju küsimusi kui selle lähtematerjal, Rootsi lavastaja Ingmar Bergmani samanimeline film, on lavastuse emotsionaalne mõju filmiga võrreldes tunduvalt tagasihoidlikum.

Etendus on algusest peale pingevaba, kuigi pinge tekitamiseks on ometi võimalus olemas.

Vaikimise tõttu hospitaliseeritud Elisabet (Linda Kolde) on ohjeldamatult lobiseva arsti Alma (Ragne Pekarev) vastand. Kuigi sõnatu, on Elisabet osavõtlik suhtleja, mis muudab tema vaikimise formaalseks. See ei tekita pinget, mis saaks etenduse jooksul kasvada ja vabaneda, ning nii ei jõua vaikimise passiivne agressiivsus publikuni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles