Kadrioru kunstimuuseumis toimub loeng Johann Kölerist ja Peterburi patriootide ringist

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollaaž: Johann Köler. Itaallanna (Roomlanna). 1858. Eesti Kunstimuuseum /

August Weizenberg. Ideaal. 1888. Eesti Kunstimuuseum
Kollaaž: Johann Köler. Itaallanna (Roomlanna). 1858. Eesti Kunstimuuseum / August Weizenberg. Ideaal. 1888. Eesti Kunstimuuseum Foto: Repro.

Laupäeval, 2. veebruaril kell 13 selgitab Tartu Ülikooli professor Ljubov Kisseljova, kuidas eesti haritlastest koosnev Peterburi patriootide ringkond ja Johann Köler panustasid eesti kultuuri ning ühiskonna arengutesse 19. sajandi teisel poolel. Loeng toimub näituse «Alguses olid … Köler ja Weizenberg» raames.

Peterburi patriootideks nimetatakse 1850. aastate lõpust 1870. aastateni tegutsenud Peterburi eesti haritlaste rühma, kuhu kuulus erinevate kultuuri- ja sotsiaalpoliitiliste vaadete, erineva tausta ja positsiooniga eesti haritlasi ametnikest ja õpetajatest vabakutselisteni.

Rühma liikmed olid näiteks keisri ihuarst doktor Philipp Karell, mereministeeriumi kõrgem ametnik Aleksander Jurjev, kunstnik ja museoloog Friedrich Nikolai Russow ning ka maalikunstnik ja keisri laste joonistusõpetaja Johann Köler. Just Köleri vahendusel sidusid mitmed Peterburi patrioodid end kodumaalt lähtunud rahvusliku liikumise algatustega. Peterburi patriootide ringi liikmetest ning nende ja Johann Köleri panusest eesti kultuuri ja ühiskondlikesse arengutesse tulebki loengus lähemalt juttu.

Professor Ljubov Kisseljova on Tartu Ülikooli slaavi filoloogia osakonna juhataja ja vene kirjanduse professor. Tema peamised uurimisvaldkonnad on 18. sajandi ja 19. sajandi esimese poole vene kirjanduse ajalugu, vene kirjandus teiste rahvuste kultuurikontekstis ning Juri Lotmani pärand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles