Pärnu linnaorkester valmistub homseks maailma esmaettekandeks

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Ruubelile usaldati vastutusrikas ülesanne: esimesena uus teos ette kanda.
Triin Ruubelile usaldati vastutusrikas ülesanne: esimesena uus teos ette kanda. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Pärnu kontserdimajas tuleb Pärnu linnaorkestri osalusel ja ERSO kontsertmeistri Triin Ruubeli soleerimisel homme õhtul maailma esmaettekandele Eesti helilooja Mihkel Keremi viiulikontsert. Pärnu linnaorkestrit juhatab Mikk Murdvee.

“Keremi viiulikontserti on kaua oodatud: ta on ju ise viiuldaja ja kirjutanud palju keelpillidele väga hästi istuvat muusikat. Huvitav kokkusattumus ja õnnelik juhus on see, et saame esiettekande teha Pärnu linnaorkestriga justnimelt Pärnus, kus on helilooja isapoolse suguvõsa juured – sedakaudu on Kerem pärnakatele pooleldi nagu oma poiss,” tõi dirigent esile huvitava fakti.

Murdvee lisas, et Keremi viiulikontserdi esmaettekandest tõotab tulla tähtis sündmus, kuna uus ja omanäoline teos on kolmeosaline ning meeldejäävat muusikalist materjali jagub palju. Esimene osa vastandab lüürilist ja dramaatilist, teine on virtuoosne skertso (vaheosa, toim) ning kolmas unenäo- või muinasjutulaadne jutustus.

“Olen väga põnevil, milliseks kujundab selle nõudliku soolopartii meie suurepärane solist Triin Ruubel,” avaldas Murdvee.

Mõte kirjutada viiulikontsert tekkis Keremil juba ammu.

“Minule kui viiuldajale ja heliloojale ühilduvad selles kaks professionaalset maailma. Seni olin tundnud, et ma ei ole küllalt küps, kirjutamaks loomingulist allkirja, millega rahule jääksin,” avas autor teose tagamaid.

Keremi jutu järgi sündis viiulikontsert suuresti tänu dirigent Murdveele, kes talle järjekindlalt lubatud teost meelde tuletas ja soovis, et ta selle juba paberile paneks. “Aasta tagasi lisas Pärnu linnaorkester viiulikontserdi oma kavva, mis andis viimase tõuke selle kallal tööle asuda,” tunnistas Kerem.

Peale uudisteose kõlab homsel kontserdil Wolfgang Amadeus Mozarti ja Ludwig van Beethoveni helilooming.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles