Vikerraadio kutsub kolmapäeval emakeelepäeva e-etteütlust tegema

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Etteütlus.
Etteütlus. Foto: Toomas Huik

Emakeelepäeval, 14. märtsil toimub Vikerraadios juba 12. korda e-etteütlus, mis laulupeo 150. sünnipäeva puhul on tänavu laulupeoteemaline. Etteütluse tekst loetakse Vikerraadios ette nädala pärast neljapäeval kell 10.30 ja veebis saavad ettevõtmisega liituda kõik huvilised nii Eestis kui kõikjal maailmas.

2008. aastal 277 osalejaga alustanud etteütlus on kasvanud oodatud ettevõtmiseks, millest võtavad iga-aastaselt osa tuhanded inimesed. Senine e-etteütluse osalejate rekord sündis 2018. aastal, kui Vikerraadioni jõudis 6377 etteütlust ning osales üle saja haridusasutuse.

Vikerraadio peatoimetaja Ingrid Peek julgustab kõiki emakeelepäeval oma keeleoskust proovile panema: «E-etteütlus on väga tore ja haarav keelemäng, mis sobib kõigile, kes armastavad eesti keele ilu. Osalejatel on kindlasti väga huvitav jälgida, millised on nende endi keeleteadmised, aga sama palju kutsub etteütlus mõtisklema laiemalt, kas ja kuidas on tänapäeva kiires ning inforohkes maailmas muutunud meie võime eesti keelt õigesti kirjutada.»

Tänavune e-etteütluse tekst loetakse Vikerraadios ette neljapäeval, 14. märtsil kell 10.30. Kuuldu tuleb kirjutada Vikerraadio.ee lehel etteütluse aknasse (leht aktiveerub sama päeva hommikul pool tundi enne aktsiooni). Etteütlust loetakse ette kella 11ni, seejärel võistlus lõpeb. Tulemused selguvad kell 12.15 algavas «Uudis+» saates ning pannakse üles ka Vikerraadio kodulehele. Samal päeval kell 13-16 saab etteütluse käigus tekkinud küsimusi täpsustada keelenõuande telefonil 631 3731.

Etteütlusel saab osaleda viies kategoorias: õpilased, täiskasvanud, filoloogid ja emakeeleõpetajad, muu emakeelega inimesed ning välismaal elavad-õppivad eestlased. Eriauhind on mõeldud parimale nutiseadmega kirjutajale, tänavu märgitakse auhinnaga ära ka noorim ja vanim osaleja. E-etteütlust on kaasa tegema oodatud ka vaegkuuljad, sest sarnaselt möödunud aastale näeb ERRi portaalist etteütluse ajal videopilti, et huultelt teksti lugeda.

Emakeelepäeval toimuvaks etteütluseks saab harjutada aga juba praegu, sest koostöös Eesti Keele Instituudiga on valminud etteütluse eelharjutus, mis on koostatud varasemate etteütluste levinumate vigade põhjal. Eelharjutustega saab trenni teha lehel https://menu.err.ee/k/etteutlus.

Seekordse e-etteütluse pühendab Vikerraadio nii eesti keele aastale kui ka Eesti laulu- ja tantsu juubeliaastale. Laulupeoteemalise etteütluse teksti koostavad 2019. aastal Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja Peeter Päll, Türi Ühisgümnaasiumi ja Rocca al Mare Kooli Vodja Individuaalõppekeskuse eesti keele õpetaja Triin Toome-Hosman, Postimehe keeletoimetaja-korrektor Maris Jõks, TLÜ emakeeledidaktika lektor Merilin Aruvee, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja Maire Raadik ning Haridus- ja Teadusministeeriumi keeleosakonna juhataja Piret Kärtner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles