Pärnus avatakse art brut stiili viljeleva kohaliku kunstniku näitus

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Kurvits.
Aivar Kurvits. Foto: Uue Kunsti Muuseum

15. märtsil kell 15 tähistatakse Pärnus Uue Kunsti Muuseumis kunstnik Aivar Kurvitsa 60. sünnipäeva. Kuni 24. märtsini kestval isiknäitusel «ehe KURVITS õlis» on väljas valik erootilisi maale Aadamast ja Eevast, Kalevist ja Lindast, Kalevipojast ning Saarepiigast. Aga ka eksootilisi vaateid troopilisele loodusele, põhjala linnadele ja lindudele, tsivilisatsiooni algehitustele.

Aivari looming täidab siiani Eesti maalikunstis valitsenud tühiku, mida suures ilmas tuntakse art brut'i nime all. Prantsuse kunstniku Jean Dubuffet' poolt algatatud ning ristitud kunstivool tähistab toorest, puhast, ürgset, eredat  ja puhangulist skulptuuri- ja maalistiili, milleni on  jõudnud siiani vaid puuetega kunstnikud.

Aivar Kurvits. Elisabeti kirik.
Aivar Kurvits. Elisabeti kirik. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Aivar sündis siia ilma liitpuudega. Tema lapsemeelset siirust pole suutnud maha nühkida ei Eesti NSV ega Eesti Vabariigi hooldekodud. Kui Aivar sai 10-aastaseks, läksid tema ema ja isa lahku ning kumbki ei tahtnud poissi endale. Nii juhtus, et Aivar sirgus suureks lastekodudes ja kasvas vanaks hooldekodudes. Viimased paarkümmend aastat oma on ta pühendunud  maalimisele oma ateljees Pärnu Uue Kunsti Muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles