10 VIDEOT! Kümme parimat Tallinn Fashion Weekilt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisi Tui kollektsioon / backstage
Liisi Tui kollektsioon / backstage Foto: Kristina Herodes
  • TFW laval võis näha palju parimas mõttes kantavat ja kaunist moodi.
  • Eredaid moesähvatusi leidus nii debüütkollektsioonides kui vanadel tegijatel.
  • 10 moeloojat tuli publikule meeldejääva elamuse pakkumisega eriti hästi toime.

Kuidas moekunsti mõõta? Loojad ja lood laval on ju täiesti erinevad: üks lammutab moe kui kunsti vallas, teine väljendab end eeskätt kantava moe keeles. Tundub võimatu siit kümme parimat välja noppida? Õnneks on siiski olemas mitu mõõtkava, mis aitavad orienteeruda.

Mood ei ole riided või kantav tarbekunst, vaid üha enam tervikliku elamuse loomise kunst. Olgu mõttelõng kuitahes kummaline või vaatajale võõras – kui autor selle detaile tunnetades lõpuni rääkida suudab, jõuab see kohale. Oskus igas lisanüansis – muusikast kuni modellideni – moekunsti toetavaid komponente leida annabki tulemuse, kus lavalt voogab alla veenev, usutav, elujõust pakatav elamus. See pole kaugeltki nii kerge, kui näib. Nagu vale vürts supis rikub kogu roa, võib ka niivõrd väike asi nagu mööda valitud helifoon panna nahka suure osa moekunsti ilust. Aplaus neile tundlikele ja visahingelistele talentidele, kes pähe sähvatanud ideest valmis kollektsioonini jõudsid.

Tänapäeva maailmas ei kehti ühegi kunstiliigi puhul enam klassikalise koolkonna reeglid, ka moes mitte. Liiga valmis ei või mõte samuti olla, sest publik tahab loomingus osaleda, arendada ideed mõttes edasi ning maalida vaimusilmas kujutluspilte. Poolik on jõuetu, liiga valmis aga elutu. Nii et enne kui arvustate, mõelge, milline tango noateral on tegelikult moedisaineri elu! TFW laval oli palju parimas mõttes kantavat ja kaunist moodi, millest mõne puhul jäi originaalsusesäde veidi kahvatumaks. See-eest tuli preemiaks ka eredaid moeplahvatusi isemoodi näo ja selgelt oma käekirjaga talentidelt. Need kümme nime tasub kindlasti meelde jätta.

Liisi Tui kollektsioonist Virtuoza õhkub Toscana maastike päikesepleekinud rahu. 
Liisi Tui kollektsioonist Virtuoza õhkub Toscana maastike päikesepleekinud rahu. Foto: Erlend Staub

1. Liisi Tui

Harva juhtub, et moenädala debüütkollektsioonist kumab kohe küpse disaineri sügavust, aga Liisi Tui sai sellega hakkama. Moelooja on varem säravalt esinenud Antoniuse ja ERKI moe-show’l. Tundlikult paika timmitud, murtud gamma ning taaskasutuse põhimõttel luksuslikest siidkangastest valminud mood. Öko- on õhus, kuid ma pean tunnistama: midagi tõeliselt hõrku valmib jääkidega töötades kaunis harva, ning seda uhkem, kui see õnnestub. Naiselike volangide vahele on nii lihtne ilutsemisse ja igavusse eksida, kuid Liisi Tui looming on talle omases sosistavas stiilis säravalt originaalne.

Vaata videost Liisi debüütkollektsiooni ja lavatagust melu:

Beatrice tõi sel korral lavale süngemad fantaasiad.
Beatrice tõi sel korral lavale süngemad fantaasiad. Foto: Erlend Staub

2. Beatrice

Kui keegi võib Eesti vaikse lainetusega moelahes auga kanda mässaja tiitlit, on see Beatrice! Üle võlli, piiri ja traditsioonide lendab tema fantaasia. Läbisegi ajaloomõjud, kultuuriruumid ja soorollid, kirglik tants vaoshoitud maitse varemetel. Beatrice pöörased mustrikokteilid tulid seekord sünges gammas, erilist atmosfääri võimendasid rokkbändi Queen of Spade laiv, aroom, dramaatiline meik ja kurjakuulutav stilistika. Pidu katku ajal kujunes üheks terviklikult tugevaimaks kunstielamuseks. Vaata Beatrice pöörast etendust elusana moelaval!

Aldo Järvsoo kalasoomuste sädelus ja sillerdavad uimekraed-varrukad.
Aldo Järvsoo kalasoomuste sädelus ja sillerdavad uimekraed-varrukad. Foto: Erlend Staub

3. Aldo Järvsoo

Mõnikord tundub, et vahet pole, kust Aldo Järvsoo loomeidee välja õngitseb – kõik muutub tema puudutuse all kullaks. Oma armastust kullasära ja kirgaste toonide vastu ta ei varjagi. «Akvaarium» ei kõla samas kuigi glamuurselt. Kes kaunitaridest tahaks olla kala? Nähes aga, mida Järvsoo akvaristikast vaimustudes lavale võlus, võib hakata endalegi uimesid igatsema.Vaata Aldo show voogavaid siide videost!

Riina Põldroosi lopsakad siidseelikud olid uljalt paaris liibuvate brändi-pulloveridega. 
Riina Põldroosi lopsakad siidseelikud olid uljalt paaris liibuvate brändi-pulloveridega. Foto: Erlend Staub

4. Riina Põldroos

Julged volüümid on maailmamoes selge trend – nendega katsus moenädalal jõudu nii mõnigi disainer. Võitjana väljus sellest aga just Riina Põldroos. Mitmevärvilised siilud vormi hoidvat siidi sellise osavusega kehale võluda, et tulemus on särisevalt värske, pilkupüüdev, põnev ja samas ikkagi kerge –​ tundub võimatu vigur, aga ometi leidub üks ultraosav moemeister, kes sellega hakkama sai. Ja milline sillerdavalt vitaalne värvivalik! Vaata etendust videost!

Triinu Pungitsa muinasjututegelased fantaasiaaiast.
Triinu Pungitsa muinasjututegelased fantaasiaaiast. Foto: Erlend Staub

5. Triinu Pungits

Pungitsa lennukalt eristuv, veidralt muinasjutuline ja üllatavalt nüüdisaegne kunst oli puistatud mitmesse etendusse. Parimad pärlid Tallinn Design House’i etteastest pärinesid temalt ning Tartus tuli autorikollektsioonis lavale üks kunstiteos teise järel. Igaüks paras näitusesaali pikemaks uurimiseks välja panna. Pungitsa metsik fantaasiaaed meenutas Alice’i imedemaad ja ajas publiku elevile. Ootamatult aga sai etendus läbi ja kukkusid unenäost müraki välja. Või oligi see kõik mõeldud vaid fantaasia virgutamiseks?

Eve Hansoni minimalismil on iseloomu küllaga.
Eve Hansoni minimalismil on iseloomu küllaga. Foto: Erlend Staub

6. Eve Hanson

Üks tagasihoidlikumaid disainereid oma natuurilt on väljenduskeeles väga vali. Minimaliste on põhjamaades palju, kuid tihtiv võib neid hoolimata filigraansusest ja rafineeritud stiilist süüdistada igavuse surmapatus. Eve Hansoni looming on karakteriga, kihiline ja kõnekas. Lihtsad, tuttavad ja kantavad asjad, selles kollektsioonis näiteks ulmepõnevad mantlid, sünnivad tema käe all täiesti omanäolistena. Kuidas ta seda ometi teeb?

Iris Janvieri modernsed volüümid ja tugeva iseloomuga toonid. 
Iris Janvieri modernsed volüümid ja tugeva iseloomuga toonid. Foto: Erlend Staub

7. Iris Janvier

Eesti moeelus on rohkem omanimelisi autorikollektsioone, kuid üha enam ka moemärke. Arina Baranovskaja loovjuhitud Janvier kuulub just viimaste hulka ning on peadpööritava kiirusega leidnud oma kirglikud kandjad. Sümpaatne on see, et julgus ja jõud on iga kollektsiooniga aina suuremad. Seekord olid laval tugevad õlad ja 90ndate aktiivsus, võis näha eksperimenteerivalt paigutatud printe – ükski mainitutest pole kindla peale minek, vaid nõuab julgust ja iseloomu ka kandjalt. Tundub, et siinkandis ikka leidub hea stiilitajuga naiselikke naisi, kes on üle soovist teistele meeldida.

Katrin Aasmaa härrasmehed kapsamaalt. 
Katrin Aasmaa härrasmehed kapsamaalt. Foto: Kristina Herodes

8. Katrin Aasmaa

Kes teine teataks, et sai inspiratsiooni nii ebaglamuursest kohast nagu kapsamaa? Kes teine suudaks sellest luua enneolematult põneva, detailirohke ja stilistiliselt raputava terviku? Aasmaa ei leiuta lugusid, ta leiab neid elust, usub neid ning keerab veel vägevalt vinti peale, nii et usub ka vaataja. Moehuumoriga mängida on sama ohtlik kui tikke loopida, kuid kes seda žanri valitseb, teeb midagi väga tänuväärset: kunsti, mis äratab uinuvad meeled, annab energiadoosi ning mõjub omamoodi tujuparandusteraapiana. Vaata show järele!

Mammu Couture’i hõljuvate volangide kõrval nägi sel korral ka ennast kehtestavat ja sõjakat ilu.
Mammu Couture’i hõljuvate volangide kõrval nägi sel korral ka ennast kehtestavat ja sõjakat ilu. Foto: Erlend Staub

9. Mammu Couture

Maria Tammeorg tabas moerindel alustades ära paljude naiste printsessiunistused. Õrnad volangikuhilad oleks ajatu leib, loorberid, millele võiks muretult puhkama jääda. Seda ägedam on tõdeda, et autor avardab uljalt oma kuningriigi piire. Ja mis saab? Printsessid rokivad, valitsevad ja võidavad. Värskes kollektsioonis oli jõulist, puhast joont ning sekka ka hooletut mugavust, ometi jäi kõigele juurde mammucouture’ilik pitser. Vaata Triinu Pungitsa ja Mammu Couture etendust järele otseülekandest:

Ketlin Bachmanni metsik, mürkroheline vetikakleit. 
Ketlin Bachmanni metsik, mürkroheline vetikakleit. Foto: Erlend Staub

10. Ketlin Bachmann

Kleit nagu hiigelsuur plisseeritud mopp? Vaevalt suudaks keegi teine peale Ketlin Bachmanni sellise ulja idee nii ilusasse vormi valada. Ja tabude kallal ragistada sellele punkarist poeedihingega moeloojale meeldib! Bachmanni ​kunst on seda põnevam, mida lähemalt seda uurid, mida enam sellesse süvened. Mürkroheline võib ju olla üks raskemaid värve, mida selga panna, kuid tema moelaval muutus selles toonis sillerdav vetikalasu korraga õhtukleidiks, mida ihaldasid kõik. Imetle Ketlini sillerdavaid suurvorme videost!

Tallinn Fashion Week
20.–22. märtsini Tallinnas ja 23. märtsil Tartus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles