Cohni ja Veenre lummav Udujutt

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehtenäituse Udujutt plakati kujundus
Ehtenäituse Udujutt plakati kujundus Foto: Plakat

Aastal 2017 tuli Brasiilia galeristil Thomas Cohnil idee Müncheni ehtenädala «Schmuck» raames esitleda oma galeriiga Eesti ehtekunsti, kui eriilmelist ja tema jaoks selgelt eristuvat nähtust rahvusvahelisel ehtemaastikul.

Cohn liitus Eesti ehtekunstniku ja õppejõu Tanel Veenrega, kellega ühiselt tehti valik Eesti kunstnike hulgast. Koostöös valiti välja 13 kunstnikku. Tänaseks on valitud kooslus eksponeeritud näitusena Sao Paolos, Talllinnas Eesti Tarbekunsti-ja Disainimuuseumis ning Stockholmi galeriis Platina.

Avatav näitus Riias toimub galerii Putti kutsel. Kõik oslevad kunstnikud on Eesti Kunstiakadeemia taustaga, ühisosa nende vahel on tunnetuslik ja olemuslik kuid samas ka defineerimatu, just seda väljendab ka näituse pealkiri Udujutt. «Udu kui tabamatus, jutt kui lugu või lennuki saba taevas. Las me olla veidi eeterlikud, see annab hingamisruumi. Endale ja teistele,» võttis näituse idee kokku kataloogis Tanel Veenre.

Kataloog paotab ust iga osaleva kunstniku maailma, igaüks on valinud ühe eestikeelse sõna, mis tema loomingule hetkel kõige iseloomulikum. Keelemäng eristab ja ühendab - samas tõlgendab ühist «Udujuttu». Kataloogi kujundas Asko Künnap, toimetasid Tanel Veenre, Julia Maria Künnap ja Kadri Mälk.

Näitusel osalevad kunstnikud: Sofia Hallik, Nils Hint, Piret Hirv, Julia Maria Künnap, Kristiina Laurits, Eve Margus-Villems, Kadri Mälk, Maarja Niinemägi, Villu Plink, Darja Popolitova, Ketli Tiitsar, Maria Valdma, Tanel Veenre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles