Alanud on TMW. Kuhu minna ja mida vaada-kuulata?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
J.M.K.E. kontserdiga tähistab TMW Soome plaadifirma Stupido sünnipäeva.
J.M.K.E. kontserdiga tähistab TMW Soome plaadifirma Stupido sünnipäeva. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Esmaspäeval alanud Tallinn Music Weekil tõuseb muusika fookusesse neljapäevast: kolmel päeval esineb kümnes klubis ja kontserdisaalis 170 artisti 28 riigist Eestist Taiwanini ja Venemaast Kanadani, neist nimekaimate seas Iiri elektroonikaduo Lakker, Vene nüüdismuusika staar Kirill Richter, USA mürarokibänd Ceremony ja Eesti oma tuntuimad tegijad Anna Kaneelinast Trad. Attackini.

Suurem osa 25.–31. märtsini toimuvast festivalist koondub Põhja-Tallinna, peamisteks maamärkideks Telliskivi loomelinnak, Kalamaja, Noblessneri sadam «meie oma Berghaini» techno-klubi HALLiga ja ka Eesti Kunstiakadeemia uus maja, aga tuttava lava leiab näiteks ka Viru keskuse aatriumist.

Reedel ja laupäeval toimuva TMW konverentsi arutlusteemade keskmes on kultuuri mõju majanduse käivitajana ja erilise tähelepanu all on kunsti roll linnade ja piirkondade arengus nii ajastu vaimu peegeldavaid esteetilisi standardeid edendades kui ka sotsiaalsetele probleemidele osutades. Üks juhtkõnelejaid on Gunvor Kronman, kes on Soome pealinnas Helsingis pannud sõna otseses mõttes kultuuri majandust vedama, juhtides nii maailmaklassist muuseumi Amos Rex rajamist kui ka kultuurikeskuse Hanaholmeni renoveerimist.

Lisaks leiab kavast avaliku vestlussarja TMW Jutud, disaini- ja restoraniprogramme ning lastele mõeldud muusikateemalisi töötubasid.

Postimees tegi kirjust kavast oma valiku.

Teisipäev ja kolmapäev  

  • Teisipäeval (kell 17) algab Pudeli baaris TMW avalike vestluste sari «Jutud», tasuta sarja avab Mart Normeti juhitud vestus «Kas muusika mahub telepurki?», kus seltskond teletegijaid arutleb, milline roll peaks olema Eesti telekanalite muusikakultuuri kajastamisel. Kolmapäeval (16.30–17) toimub Koplis Tallinna Kunstigümnaasiumis vestlusring «Kust ma tean, kas ta ikka tegi nalja?, kus heade  kommete üle võrgus, kunstis ja päriselus arutlevad teiste seas youtuber KanadonMuhedad ehk Madis Kütt,  RnB ja träpi artist Yasmin ning Telia, EKA ja Kunstigümnaasiumi esindajad. Vestlusele järgneb Yasmini kontsert.
  • «TMW Jutud» toimuvad kogu nädala Pudel Baaris, Tallinna Kunstigümnaasiumis ja disainibüroosse Velvet.

Neljapäev

  • Keskpäeval teevad EKA aatriumis linnalava-etteaste Eesti müraroki kuningas Zahir ja Moskva Rodtšenko kunstikooli kasvandiku Diana Burkoti projekt «rosemary loves a blackberry».
  • Sveta baaris (18.00) saab hea ülevaate noortest tulevikutegijatest. Laval «The Kids Are Alright» astuvad üles näiteks R&B-d ja träppi ühendav YASMYN ning Tallinna hämaraimates underground-saalides karastunud 18-aastane produtsent ja DJ myspacebabe.
  • Telliskivi F-hoone mustas saalis peetakse Soome plaadimärgi Stupido 30. sünnipäeva pidu (19.00), kus müristavad nii punk-igiliikur J.M.K.E. kui ka põhjanaabrite punklegendi Pelle Miljoona uus gäng Pelle Miljoona United. Peo juhatab sisse (17.00) Pudelis toimuv vestlus, kus mõtisklevad Stupido boss Joose Berglund, Röövel Ööbiku Tõnu Pedaru ja J.M.K.E. Villu Tamme.
  • Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus korraldab galeriiõhtu Tallinna Neljapäev (17.00), millest võtavad osa galerii Vaal, Temnikova & Kasela galerii, galerii Haus, Okapi galerii, galerii Positiiv, Juhan Kuusi Dokfoto Keskus ja EKA galerii. Galeriides toimuvad õhtu jooksul näitusetuurid ning saab tutvuda galeristide ja kunstnikega.

Reede

  •  TMW konverentsi avamise järel (10.30) esineb ettekandega «Brexit on läbi! Kui vaid soovid» («Brexit Is Over! If You Want It») Briti moodsa disaini võtmekuju Malcolm Garrett. Filmimuusikast räägib (16.00) Briti multitalent Barry Adamson, kes on mänginud bassi ick Cave’i bändides, teinud koostööd filmimaailma intrigeerivaimate isemõtlejatega, nagu Derek Jarman, David Lynch ja Danny Boyle.
  • Reedel ja laupäeval (13–16) koondub klubis Kauplus Aasia toimuvale plaaditurule kaalukaim osa kohalikust muusikakandjate turust ehk plaadipoed, leibelid, melomaanid ja audiofiilid põranda alt ja põranda pealt.
  • EKA linnalava akadeemias saab näha väga eripärast audiovisuaal-etendust: kuulsa Soome ekstsentriku Jimi Tenori ja EKA sisearhitektuuri tudengite ühiskontserti DIY-pillidega, mis valmivad Tenori juhendamisel muusikainstrumentide ehitamise töötoas «Hombla Kjurr» (18.00).
  • Džässiparemik esineb Vaba Laval (19.00), publiku ette astuvad näiteks Sooäär/Yralayan/Onaskari, Kadri Voorand ja Mihkel Mälgand (kontsertidest teeb ülekande Postimees).
  • Sveta baari võtab üle (19.00) muusikaveebi Rada7 spektaakel, menüüs nii välkkiire tempoga Jaapani müraduo MOJA kui ka «Talsinki segopungi» bänd Huiabella Fantastica.
  • F-hoone mustas saalis kuuleb debüütalbumiga laineid lööva Anna Kaneelina (21.00), aga ka Erki Pärnoja kontserti (23.00)
  • Noblessneri techno-muusika klubi HALL vallutavad peosarja Mürk residendid (22.00).

Laupäev

  • Leila baaris Puuluup (15.00).
  • Telliskivi loomelinnaku tänavakunsti ekskursioon (16.00).
  • Erinevate Tubade Klubis (17.45) Station Narva programm, millest leiab Los Angeleses kuulsaks saanud Vene süntpopi grupi Pompeya, Berliinis laineid lööva Vene queer-kollektiivi Sado Opera ja Eesti sarmikaima pungibande Psychoterrori.
  • Tallinna Kalju baptisti koguduse kirikus teeb etteaste Vene nüüdismuusika täht, pianist ja helilooja Kirill Richter (19.00), pärast Tallinna ootab teda ees muuhulgas ka soolokontsert Londoni Albert Hallis.
  • F-hoone hiphopiõhtul (20.00) esineb näiteks noore Soundcloudi räpi staar Villemdrillemi, kelle lugudest leiab Tinderellasid ja Fantat rüüpavaid femme fatale’isid, ja Ukraina räpi värvikaim viraalhittide kahur, paralleelselt popstaari karjääriga lasteaiaõpetajana töötav alyona alyona.
  • Telliskivi roheline saal on Damn.Loudi agentuuri raskema muusika alaliike ühendava ürituse päralt (18.00), teiste seas esineb näiteks sisisevate vokaalide ja uneleva instrumentaaliga Taani metalgaze’i staar MØL ja mullu ühe parima Eesti albumi üllitanud Eesti müraroki kuningas Zahir, aga ka Pedigree.
  • Klubis Kauplus Aasia on Kalana Saundi õhtu (21.30), kavas nii Eesti uue kooli räpi põnevamaid tegijaid Mängupoi$$ Käru kui ka «mikrofoniga popitüdruku» kuvandit tõsiselt väänav ja ümber mõtestav venelanna Chikiss.
  • Taiwani ikoonilise postpunkbändi SEN, mis ammutab inspiratsiooni nii Bauhausi kui ka Joy Divisioni gooti ja postpungi tumeainest, leiab Sveta baarist (00.00).
  • Peomaratoni «Kasaganaan» tantsitajad, teiste seas bassimuusikat italo-temaatikaga sobitav islandlane Terrordisco ja Peterburi psühhedeelse «somatik»-laine lipulaev Perforated Cerebral Party, vallutavad HALLi (00.00)
  • TMW muusikafestival kulmineerub laupäeval (21.00) EKAs suurel ülemaja peol EKA ÖÖ, mida kureerivad Üle Heli Festival ja Briti plaadimärk 130701/FatCat. Kuulda saab teise seas nii Maarja Nuut & Ruumi helirännakuid sise- ja avakosmose vahel kui ka bassirohkete industriaalbiitidega ilmakuulsat Iiri audiovisuaal-duot Lakker. USA mürarokibänd Ceremony, kelle «nihkes armastuslugude» retseptis annavad tooni ulguvad kitarrikäigud, lo-fi-postpunk ja kõrvumulgustav volüüm.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles