Eesti Arhitektide Liit tunnustas aasta parimateks Arvo Pärdi keskuse rajajad

Kultuuritoimetus
Copy
Arvo Pärdi Keskus.
Arvo Pärdi Keskus. Foto: Eero Vabamaegi/Postimees

28. märtsil Kumus toimunud üldkogul tunnustas Eesti Arhitektide Liit arhitektuuri- ja ruumiloome valdkonna aasta väljapaistvamaid panustajaid ning jagas kuus teenetemedalit. Erilist tunnustust pälvisid Arvo Pärdi keskuse rajajad, kellele omistati nii «Ehitaja 2018» kui ka «Tellija 2018» tiitlid.

Teenetemedali «Ehitaja 2018» pälvis Jaano Toots (Ehitustrust OÜ) Arvo Pärdi keskuse uue hoone ehituse juhtimise eest. «Ehituse projektijuht Jaano Tootsi ja kogu Ehitustrusti meeskond on tõestanud, et nende jaoks on kvaliteet auasi – see paistab välja Arvo Pärdi keskuse igast detailist. Keskuse arhitektid tõstsid esile, et ehitajad võtsid oma tööd väga tõsiselt, tulid arhitekti mõttega kaasa ja aitasid ideed ellu viia. Samuti seda, et Jaano lõi ehitusel usaldusliku õhkkonna tellija, ehitusjärelevalve, arhitekti, projekteerijate meeskonna ja ehitajate vahel. Tunnustame Jaano Tootsi ehituskultuuri arendamise eest,» kommenteeris Eesti Arhitektide Liidu president Katrin Koov.

«Tellija 2018» tiitel läks Anu Kivilole Arvo Pärdi keskuse uue hoone tellimise eest. «Anu on Pärdi keskuse perenaine, kes on pühendunult ja südamega täitnud uue hoone tellija ülesannet, usaldades arhitekte ja olles vahendajaks Arvo Pärdi pere ning kõigi teiste osapoolte vahel. Olemata ise ehitusala inimene, on ta hoolikalt kogu protsessi ette valmistanud ja koos hoidnud, alates võistluse korraldamisest koostöös Eesti Arhitektide Liiduga kuni ehituse valmimiseni ja nüüd selle käigushoidmiseni,» selgitas Katrin Koov.

«Ministriks 2018» valiti kultuuriminister Indrek Saar püsiva ruumiloome meeskonna loomise eest. «Indrek Saar on aidanud arhitektide eesmärki muuta arhitektuur ja avalik ruum riiklikult oluliseks teemaks. Muulhulgas tuleb esile tõsta Hea Avaliku Ruumi programmi väikelinnakeskuste arendamise jõulist toetamist,» märkis Katrin Koov.

«Kujundaja 2018» teenetemedal anti üle disainer Margus Tammikule arhitektuuriajakirja MAJA ja arhitektuuripreemiate raamatute kujundamise eest. Eesti Arhitektide Liit hindas kõrgelt Marguse ligi 20-aastast panust Eesti olulisima arhitektuuriajakirja värskusesse ning visuaalkultuuri arendamisse arhitektuuriajakirjanduses.

Mitmekülgse tegevuse eest arhitektuuri mõtestamisel pälvis «Mõtestaja 2018» tiitli Eik Hermann. Tunnustamist vääris tema tegevus arhitektuuriväljal alates artiklite kirjutamisest ning lõpetades tiheda koostööga Eesti Kunstiakadeemia (EKA) arhitektuuriteaduskonnaga. Erilist äramärkimist teenisid Eik Hermanni koostöö KUU arhitektidega EKA uue hoone loomisel ning Eesti Arhitektide Liidu kuraatorinäituse «Liginull» kokkupanemine koos Mihkel Tüüri ja Rene Valneriga.

Kauaaegne Eesti Arhitektide Liidu liige Jaak Huimerind pälvis «Kolleeg 2018» tiitli. Jaagu vastutada oli pikka aega nii arhitektuurivõistluste töörühm kui ka muinsuskaitse töörühm, kus räägiti aktiivselt kaasa uue seaduse väljatöötamisel. Samuti on ta osalenud autoriõiguste ja ekspertiiside töögrupis ning 20. sajandi arhitektuuripärandi kaardistamise komisjonis. «Olles ise suur eestiaegse funktsionalistliku arhitektuuri austaja, on ta arhitektuuripärandit ka oma loomingulises praktikas hoolikalt säilitada aidanud. Tunnustame Jaaku kui heatahtlikku, pühendunud ja usaldusväärset kolleegi!» ütles Katrin Koov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles