Marko Mäetamm otsib ja talletab Tartu essentsi sõnas ja pildis

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mäetamme (53) töölaual on joonistused ja arvutis mälestuskillud, mis kõik tulevad kavakohaselt ühe kuu ja ühe nädala pärast avalikkuse ette raamatuna.
Marko Mäetamme (53) töölaual on joonistused ja arvutis mälestuskillud, mis kõik tulevad kavakohaselt ühe kuu ja ühe nädala pärast avalikkuse ette raamatuna. Foto: Margus Ansu

Tartu kunstimajas on endale kaheks kuuks elu- ja tööpaiga leidnud Tallinna kunstnik Marko Mäetamm. Ta joonistab ja kirjutab raamatut «Ükskord Tartus», mille esimene lause räägib sellest, et ema viis nelja-aastase Marko Tartusse arsti juurde, sest poisi «paremas põlveõndlas oli mingi imelik muna». Neil päevil jõuab tema residentuur poole peale.

Iseäraliku muna pilti ei ole mõtet raamatust otsida, sest kunstnik laseb ülestähendatud mälukildudel elada raamatus iseseisvat elu ja pastakajoonistustel tegutseda omapäi.

«Tekstid räägivad minu väga isiklikest, mälusoppidest välja kaevatud fragmentidest, mis on Tartuga ühendatud. Need on tõestisündinud lood,» ütles Mäetamm. «Neid on täpselt 15. Lood on siin laua taga kirjutatud, nüüd on üle jäänud ainult joonistada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles