Kahn, Khan ja ÜRO

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosevelti saarel on Louis Kahni projekteeritud «Nelja vabaduse» memoriaal, kus peegelduvad Ameerika Ühendriikide 32. presidendi Franklin Delano Roosevelti 1941. aastal peetud ajaloolise kõne peaseisukohad. Roosevelt rõhutas, et igale inimesele peavad olema tagatud neli peamist vabadust: sõna- ja väljendusvabadus, usuvabadus, vabadus puudusest ja vabadus hirmust. Need neli peamist vabadust on ka Roosevelti saarelt otse üle East Riveri asuva ÜRO harta ja inimõiguste ülddeklaratsiooni nurgakivid.
Roosevelti saarel on Louis Kahni projekteeritud «Nelja vabaduse» memoriaal, kus peegelduvad Ameerika Ühendriikide 32. presidendi Franklin Delano Roosevelti 1941. aastal peetud ajaloolise kõne peaseisukohad. Roosevelt rõhutas, et igale inimesele peavad olema tagatud neli peamist vabadust: sõna- ja väljendusvabadus, usuvabadus, vabadus puudusest ja vabadus hirmust. Need neli peamist vabadust on ka Roosevelti saarelt otse üle East Riveri asuva ÜRO harta ja inimõiguste ülddeklaratsiooni nurgakivid. Foto: Arne Maasik

New Yorgis ÜRO peakorteris avatakse täna Arne Maasiku fotonäitus Eestis sündinud maailmakuulsa arhitekti Louis Kahni (1901–1974) märgilistest rajatistest.

​Kummaline, kuidas vahel, kui mõte lihtsalt lendu lasta, tekivad ootamatud ja põnevad seosed.

Louis Kahni loomingut ja sidemeid Eestiga aastaid uurinud Heie Treieri kureeritud näituse avamisel on kohal ka Louis Kahni poeg Nathaniel Kahn, režissöör, kelle 2003. aastal valminud dokfilm «My Architect» («Minu arhitekt») räägibki isast.

ÜROs avatava näituse pealkiri on «Saarelt saarele». Kuid Manhattan, kus asub maailmaorganisatsioon, ei ole see saar, millele selles viidatakse.

Juttu on teisest New Yorgi saarest, millele avaneb ÜRO peahoonest maaliline vaade – East Riveri keskel olevast Roosevelti saarest, kus asub Louis Kahni viimane projekt: memoriaal Ühendriikide presidendile Franklin Delano Rooseveltile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles